Dejte nudě sbohem a užijte si tak trochu jiné prohlídky…

událost
Akce Kouzelný Krumlov nabídne tradiční oslavu příchodu jara.
Zábava 22. dubna 2014

Rádi s celou rodinou cestujete po českých hradech a zámcích, ale při zdlouhavých a nezáživných výkladech usínáte? Pak je čas vyrazit na originální prohlídky, které vás zapojí přímo do děje!

Po celé léto můžete luštit hádanky vedoucí k tajuplné třinácté komnatě nebo nahlédnout do mýty opředeného atomového krytu na pardubickém zámku. Pro otrlé povahy je připravena noční prohlídka kostnice v Sedlci či setkání s katem na hradě Kost. S dětmi zamiřte třeba na zámek Radíč, kde se malé dámy doslova promění na rokokové princezny a kluky uchvátí zbraně, které si také hned vyzkouší.

Tajemství a záhady, při nichž vás zamrazí v zádech

Jestliže milujete dobrodružství a romantiku, nechcete být jen pasivními účastníky prohlídek a rádi řešíte hádanky, navštivte hrady a zámky zapojené do nevšedního projektu Otevřete 13. komnatu. Interaktivní prohlídkou vás provede tajemná postava z minulosti či pověstí, která se váže ke konkrétnímu objektu – například na zámku Kačina se setkáte s duchem hraběte Rudolfa Chotka, který propadl alkoholu. Na otrlé návštěvníky hradu Kost čeká kat Heřman, který v kulaté Červené věži zazdil tucet císařských vojáků, a Slezskoostravským hradem zase provází lotr Xaver Zahozenec, postrach celého ostravského kraje. Jaký byl život s poťouchlým zámeckým pánem Oktaviánem, který neváhal své manželce nastražit myši do postele, se dozvíte na zámku Chlumec nad Cidlinou. Dáváte-li přednost spíše postavám z říše fantazie, zastavte se v broumovském klášteře, kde na vás čeká známý filmový loupežník Lotrando, nebo na zámku Loučeň, kterým provází místní Bílá paní. Oživené prohlídky se konají obvykle o víkendech a svátcích až do konce října.

Stylový večerní program pro skupiny s názvem Večer v sedleckém opatství můžete prožít v Kutné Hoře. Jeho hlavní součástí je noční prohlídka opraveného a na seznam UNESCO zapsaného chrámu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele – nejstarší katedrály střední Evropy a světoznámé kostnice hřbitovního kostelíka Všech svatých v Sedlci u Kutné Hory.

Nevšední překvapení čeká každou sobotu návštěvníky pardubického zámku, který skrývá jedno velké tajemství – protiletecký kryt z 50. let schovaný v zámeckých valech. Koluje o něm mnoho fantastických historek – například o propojení do jakési nemocnice skryté v podzemí zámku. Možnost prozkoumat neznámý prostor mají návštěvníci pardubického zámku každou sobotu v 10:00 a v 15:00 hodin.

Další zajímavý kryt se nachází pod hotelem Jalta na pražském Václavském náměstí. Málokdo ví, že hotel stojí na protiatomovém krytu pro zhruba 150 osob. Odtajněn byl teprve před 16 lety a i dnes to po otevření pancéřových dveří vypadá, jako by odtud agenti StB odešli teprve včera. Od roku 2013 je zde možné navštívit Muzeum studené války.

událost

Večer v sedleckém opatství můžete prožít v Kutné Hoře.

foto:

S dětmi na skok do pohádky

Na zámku v Mníšku pod Brdy to s dětmi umí. Nabízí zde celoročně programy, které jsou určeny především nejmenším návštěvníkům, ale nejenom jim. Zkusit můžete sobotní Podvečerní prohlídky s andělem a Bílou paní nebo nedělní Cestu za pohádkou.

Zámek Radíč nabízí také několik interaktivních komnat určených především dětem – mladé dámy si v budoáru pro princeznu mohou zkusit, jak jim to sluší v šatech inspirovaných rokokem a která paruka či škraboška se k šatičkám nejlépe hodí. Na mladé pány čeká zbrojnice plná rytířského vybavení a vše je k vyzkoušení – meče, štíty, helmy z různých historických období, halapartny a jiné tyčové zbraně z dílny papírového platnéře Jiřího Havlise z Borovan.

Kdo má pro strach uděláno, může navštívit dětenický zámek – každou sobotu se zde konají prohlídky v doprovodu strašidelných bytostí. Strašidelné prohlídky rozesmějí nejen děti, ale pobaví také dospělé.

Kouzelné bytosti čekají na malé návštěvníky také na hradě a zámku Staré Hrady – v dubnu je zde otevřeno o víkendech i na Velikonoční pondělí. Potkáte zde veselé princezny, čarodějnice i čerty.

událost

Budoár pro princeznu a dětská zbrojnice na zámku Radíč.

foto:

Cestujte časem při historických akcích

V údolí pod bývalým hradištěm kněžny Libuše nedaleko Kladna se koná 26. dubna již 23. ročník největšího středověkého festivalu u nás. Libušínský festival historie nabídne setkání 2 000 šermířů od nás i ze zahraničí, zakončené mohutnou bitvou.

26. dubna zahájí turistickou sezonu město Kutná Hora. Devátý ročník slavnostního Probouzení Kutné Hory nese letos podtitul „Po stopách kutnohorských zvonařů a zvoníků“ a začne v 15 hodin. Bohatý program včetně koncertů, zvonohry, videomappingu nebo prohlídek potrvá až do večerních hodin.

Krásně strávíte čarodějnice a První máj v Českém Krumlově. V magickou noc se zde koná akce Kouzelný Krumlov, kde se během tradičních oslav příchodu jara návštěvníci v pivovarských zahradách zapojí do pestré programové nabídky. Na Prvního máje otevřou vybraná muzea a galerie své brány.

Do hluboké historie se můžete přenést díky Archeoparku Všestary nedaleko Hradce Králové. Další z víkendových programů se jmenuje Jak žili lovci mamutů a koná se 3. a 4. května. Následující programy proběhnou vždy první víkend v měsíci.

Svatojánské slavnosti NAVALIS v Praze jsou oslavou nejznámějšího českého světce a „Pražana“ sv. Jana Nepomuckého, patrona všech lidí od vody. Konají se vždy v předvečer jeho svátku 15. května. Nabídnou bohoslužby, procesí nebo koncert na vodě.

Hrad Helfštýn bude hostit 24. a 25. května Festival vojenské historie Helfštýn 2014. Uvidíte nejen pestrou přehlídku skupin historického šermu z různých období válečných dějin, ale také divadlo, tanečnice, kejklíře – to vše ve vojenském táboře.

Připraveno ve spolupráci s agenturou CzechTourism.

logo CzechTourism
Logo Kudyznudy.cz

Více tipů na výlety po Česku najdete na www.kudyznudy.cz.