

10. Jídlo podle UNESCO
Tušili jste, že mexická kuchyně byla v roce 2010 zařazena na seznam nehmotných památek lidstva UNESCO? No fakt! To nejlepší z ní můžete ochutnat v zatím dvou restauracích Rancheros, fungujících pod heslem „I rychle můžete jíst zdravě“. Šéfkuchař si totiž zakládá na čerstvých surovinách a autentických receptech. Jsou tady jemná jídla vhodná i pro děti a až hodně pikantní pro drsňáky. Chcete vědět, co je co? Tak tortilla je tenká placka z pšeničné nebo kukuřičné mouky. Když tortillu naplníte rýží, fazolemi, masem, zeleninovou směsí či sýrem, zakysanou smetanou a salsou, vznikne burrito. „Naopak do wrapu se fazole ani rýže nepoužívají,“ říká majitelka restaurace Martina Horáková. Quesadilla je opečená pšeničná tortilla naplněná masem, kukuřicí a sýrem. Tacos jsou malé křupavé kukuřičné tortilly. Většinou se plní ledovým salátem, kukuřicí, masem, zakysanou smetanou, sýrem a salsou. Flautas jsou kukuřičné tortilly naplněné kuřecím masem a fazolovým pyré, dochucené koriandrem a sýrem. A když na trojúhelníčky nakrájenou tortillu z kukuřičné mouky posypete sýrem čedar a doplníte papričkami jalapeño, vzniknou oblíbené nachos.
- Více na www.rancheros.cz.