Nehynoucí láska i tragický osud Františka Ferdinanda d’Este

Zábava 8. května 2014

Znáte příběh nehynoucí lásky a vzdoru, který předcházel první světové válce? František Ferdinand d’Este, poslední soukromý majitel zámku Konopiště ležícího ve středních Čechách, se nesmazatelně zapsal do evropských dějin. Spolu se svou milovanou manželkou Žofií Chotkovou však zahynul 28. června 1914 v Sarajevu. Tato tragická událost byla jednou z příčin první světové války, od které letos uplyne celých 100 let.

František Ferdinand d’Este (1863–1914) ve své době patřil k nejvyšší evropské šlechtě, byl jedním z nejbohatších mužů v Evropě, cestoval kolem světa a věnoval se své největší vášni, lovu. Zlom nastal v roce 1896, kdy zemřel jeho otec, a život Františka Ferdinanda se od té chvíle ocitl pod drobnohledem: stal se z něj následník rakousko-uherského i českého trůnu.

Nestrkejte nos do cizích medailonků!

Následníci trůnu si obvykle nemohou dělat, co chtějí, ale František Ferdinand nejednou císaři ukázal, že má svůj rozum, a povely z císařského paláce házel za hlavu. Dokonalou ukázkou svévole, nad kterou císař až do smrti skřípal zuby, byl výběr manželky.

Žofie Chotková sice patřila k české aristokracii a její rodokmen sahal až do 13. století, jenže od následníka trůnu se očekávalo, že se ožení s královskou nebo knížecí dcerou, rozhodně ne s hraběnkou. Není divu, že ti dva svůj vztah úzkostlivě tajili. Skandál vypukl v roce 1898, kdy Žofie byla dvorní dámou arcivévodkyně Isabely. Ta si časté návštěvy následníka trůnu vysvětlovala jediným možným způsobem: František Ferdinand se zajímá o některou z jejích dcer.

Jednoho dne našla následníkův medailon, neodolala zvědavosti – a uvnitř našla podobenku obyčejné dvorní dámy Žofie. Na císařském dvoře vypuklo peklo: arcivévodkyně okamžitě Žofii propustila a císař pohrozil, že kdyby to ti dva náhodou mysleli vážně, vyloučí jejich děti z nároku na trůn. František Ferdinand souhlasil. Překvapený císař mu dal roční lhůtu na rozmyšlenou, ale nic se nezměnilo. Svatba se konala roku 1900 v severních Čechách na zámku v Zákupech, nicméně jediný z císařské rodiny, kdo se oslav zúčastnil, byla Ferdinandova nevlastní matka a její dcery.

konopiště

Pohled do zámeckého parku.

Od Konopiště k Sarajevu

Po mnoha letech intrik a nesnází nakonec Ferdinand s Žofií a svými třemi dětmi žili spokojeně na několika sídlech, zejména na zámku Konopiště, který se po přestavbě proměnil v jeden z nejelegantnějších a nejmodernějších zámků tehdejší monarchie. Arcivévoda sídlo vybavil skvostným starožitným nábytkem, kolekcí italských obrazů, loveckými trofejemi i zbrojnicí, která nemá v Evropě obdoby, v okolí nechal vybudovat park a okrasné zahrady.

Byť císař později trochu roztál a povýšil Žofii Chotkovou na vévodkyni, k jejímu zrovnoprávnění to nestačilo. Císařský dvůr ji okázale ignoroval, na veřejnosti nikdy nesměla sedět vedle svého manžela a nedoprovázela jej ani na zahraničních cestách. Ironií osudu první oficiální státní cesta, na kterou směli jet společně, byla právě osudná cesta do Sarajeva v roce 1914, zakončená 28. června atentátem.

Rovni si nebyli ani při vídeňském pohřbu: na Žofiině rakvi nebyly položeny insignie vévodkyně, ale jen vějíř a rukavice, tedy odznaky dvorní dámy, a stála níž než rakev manželova. Pochováni jsou v rodinné hrobce na rakouském zámku Artstetten.

konopiště

Pohled na zámek přes Zámecký rybník.

Vojensko-historické manévry

Po celý letošní rok na zámku Konopiště a v blízkém Benešově probíhají vzpomínkové akce na tento pozoruhodný manželský pár. Jedním z vrcholů bude mezinárodní setkání klubů vojenské historie „Mým národům 1914 – Benešov 2014“, které se uskuteční od 30. května do 1. června v Benešově a okolí. Očekává se příjezd asi 250 vojáků ze 40 vojensko-historických klubů z Česka, Slovenska, Polska, Slovinska a Německa.

Po celou letošní sezonu, až do 31. října, se na zámek Konopiště můžete vypravit na výstavu Spojeni v životě i ve smrti, která vám přiblíží životní příběh Františka Ferdinanda a Žofie pomocí fotografií, rodinné korespondence, dobového tisku i dosud málo vystavovaných osobních předmětů.

konopiště

Sousoší lovce na zámku Konopiště.

Připraveno ve spolupráci s agenturou CzechTourism.

logo CzechTourism
Logo Kudyznudy.cz

Více tipů na výlety po Česku najdete na www.kudyznudy.cz.