Barbie je už 55. Jak to, že vypadá furt tak dobře?

Zábava 3. června 2014

Extrémně štíhlá, s výraznými proporcemi, dlouhýma nohama a velkýma očima. Taková je Barbie – nejpopulárnější panenka všech dob, která v březnu oslavila už 55. narozeniny.

Netroufám si tvrdit, milé dámy, že jsme ji měly všechny, ale většina z nás určitě. Nevím jak vy, ale já si na svou první Barbie pamatuju moc dobře. Byla neohebná, poměrně ošklivá, s blonďatými dlouhými vlasy, oděná jak jinak než do růžových šatiček a rozhodně to nebyla „ta pravá od Mattela“.

Tu jsem dostala až o několik let později, a ne jednu. Měla jsem jich celý „harém“. Později přibyl i Ken, a s ním přišel i dvoupatrový dřevěný domek se čtyřmi místnostmi a malou terasou, který mi vlastnoručně vyrobil můj zručný taťka. Byla jsem málem jako v sedmém nebi a vydržela jsem si s panenkami hrát dlouhé hodiny. Zkrátka a dobře, své dětství si bez těchto panenek vůbec neumím představit.

„PRABABIČKA“ LILLI

Barbie nebyla plánovaná, pravda je, že na svět přišla náhodou. Dne 24. června 1952 potřeboval německý časopis něčím zaplnit prázdnou stránku, a tak jeho vydavatelé požádali karikaturistu Reinharda Beuthiena, aby nakreslil veselou postavičku – dívku Lilli s dlouhýma nohama a blonďatým ohonem. Lilli měla být jednorázovou záležitostí, ale protože ohlas čtenářů byl obrovský, musela se na stránky vracet. Její popularita týden co týden rostla, a tak se zrodil nápad, udělat ji jako trojrozměrnou panenku.

barbie

Jaká holčička by neznala panenku Barbie?

foto:

Jak šel čas…

  • 1959 – oči pod výraznými plastickými víčky koukají do strany, kloubové napojení umožňuje pohyb hlavy a končetin, vyklenuté obočí, oči bez barevných duhovek
  • 1960 – panenka získává jemnější vzhled, decentnější oční linky, méně vyklenuté obočí a modré duhovky
  • 1964 – k dostání je mrkací panenka a panenka s ohýbacíma nohama
  • 1967 – oválná tvář, oči s pravými řasami a dlouhé lesklé vlasy
  • 1972 – Malibu Barbie s přirozeným vzhledem
  • 1977 – široký úsměv
  • 1982 – Barbie s andělskou tváří
  • 1999 – zavřená ústa, menší oči
  • 2000 – změna postavy (menší prsa, pupík), přirozenější vzhled

Její podoba se od budoucí Barbie příliš nelišila. Měla neobyčejně dlouhé nohy, krátkou sukni a ohebný kyčelní kloub, který umožňoval paralelní pohyb nohou. A 12. srpna 1955 byla Lilli oficiálně představena veřejnosti. Zatímco v Evropě byla Lilli pro svoji příliš sexy postavu zavrhována, jinde tomu bylo naopak. Na americký trh se dostala díky podnikatelce Ruth Handler, která na ni se svými dětmi Barbarou a Kennethem narazila při návštěvě Evropy v roce 1956.

Po návratu do USA Ruth s pomocí inženýra Jacka Ryana upravila Lilliin design a dala panence jméno Barbie. Firma Mattel, které Ruth panenku nabídla, poté odkoupila práva od německého výrobce a 9. března 1959 ji poprvé představila na veletrhu hraček v New Yorku.

SKUTEČNÁ FAMÍLIE

Od svého zrození prošla Barbie mnoha změnami. Z blondýny se proměnila v šarmantní brunetku i rajcovní zrzku. Klasické růžové šatičky vystřídaly dlouhé plesové šaty, sportovní soupravy, kalhotové kostýmky i další modely. Barbie se proměnila v černošku, mulatku, indiánku i Číňanku...

Získala podobu mnohých celebrit, např. švédské princezny Victorie, manželky prince Williama Kate, zpěvačky Jennifer Lopez nebo spisovatelky J. K. Rowling. Vyzkoušela si, jaké to je být atletkou, kosmonautkou či venkovskou dívkou. Během let jí přibyla spousta přátel, příbuzných i domácích mazlíčků, až byla vytvořena mnohočlenná rodina.

OŽIVLÁ PANENKA

Některé dívky ale nezůstaly pouze u hraní si s panenkami, nýbrž samy se v Barbie proměnily. Příkladem je ukrajinská modelka Valeria Lukyanova (23). Ta nejenže se do fenomenální panenky stylizuje, ale aby dosáhla i jejích tělesných proporcí, stala se breathariánkou – tvrdí, že jí k životu stačí pouze vzduch. Breathariáni jsou přesvědčeni, že se dokážou stát spirituálními bytostmi, které nemusí jíst ani pít.

Co se Valerie týká, má díky této hladovce a operativnímu odstranění žeber vosí pas, a za zvětšení prsou a další plastické zákroky zaplatila více než tři miliony korun. Sama si ale nejspíš myslí, že je krásná a dokonalá. Nedávno se dokonce nechala slyšet, že se chce stát nejdokonalejší dívkou internetu. Jenže co to vlastně znamená dokonalost? Určitě ne to, že jste skoro k nerozeznání od umělohmotné hračky.

barbie

Ukrajinka Valeria Lukyanova sice vypadá jako panenka Barbie, ovšem krásná rozhodně není. Spíš z ní jde strach...

foto: