Pět míst, kde si užijete vyhlídkové plavby

plavby
Loď Věstonická Venuše na Novomlýnských nádržích pod Pálavou.
Zábava 6. července 2014

Vylepšete svou dovolenou vyhlídkovou plavbou. Můžete se plavit po řekách i po přehradách, a dokonce i po plavebním kanále, a to na lodích velkých i docela maličkých. S portálem Kudy z nudy se na vodě rozhodně neztratíte!

Lákat někoho na plavby po hladinách přehrad Kořensko, Orlík a Slapy, na okružní plavby po Lipně, plavby na vorech v Českém Krumlově anebo na plavby parníky a loděmi po VltavěPraze je asi zbytečné – jako zkušení cestovatelé tahle místa určitě dobře znáte. Na vyhlídkové plavby se ale můžete vydat i v méně známých místech; někde se dokonce jedná o novinky sezony 2014.

Vyhlídkové plavby po řece Ohři pod hradem Loket

Letošní premiérou jsou přibližně půlhodinové plavby, při nichž proplujete meandrem řeky Ohře a budete obdivovat netradiční pohledy na historické město Loket a na impozantní středověký hrad. Lodní doprava bude k dispozici až do září, vždy od 10:30 do 16:30 hodin, za příznivých povětrnostních podmínek a stavu hladiny. Na loď se vejde nanejvýš jedenáct osob a přístaviště najdete pod mostem, vedoucím přes Ohři do centra města. Dostanete se k němu buď po schodech přímo z mostu, anebo oklikou přes letní amfiteátr okolo lanového centra.

plavby

Při vyhlídkové plavbě po Ohři se vám otevře výhled na hrad a město Loket.

foto:

Plavby po Vltavě s kapitánem Nemem

Z Prahy se lodí pohodlně dostanete do Mělníka, na Slapskou přehradu anebo do pražské zoo, ale vyhlídková plavba může být i zpestřením návštěvy muzea. Od léta 2013 takovou možnost nabízí Muzeum Karla Zemana, světově uznávaného filmového tvůrce, který svými triky proslavil českou kinematografii 20. století. Plavit se budete na elektrolodi Nemo, která vypadá, jako by připlula přímo ze Zemanových filmů. Do lodi nastoupíte přímo v muzeu a pod vedením zkušeného kapitána proplujete po Čertovce kolem ostrova Kampa a Karlova mostu.

plavby

Z Muzea Karla Zemana vyplouvá loď Nemo přímo na kanál Čertovka.

foto:

Plavby vyhlídkovou lodí Santa Maria po Slezské Hartě

Od dubna, kdy zahájila novou plavební sezónu loď Santa Maria, můžete krásy a zajímavosti Slezské Harty poznávat ze břehů i z hladiny! Projedete se po vodní hladině a zkušený kapitán vám ukáže zajímavá místa, malebné zátoky i okolní obce. Loď vyplouvá se každou celou hodinu od 9 do 16 hodin, maximální počet cestujících pro jednu plavbu je 10 osob. Lístky zakoupíte v Infocentru v Leskovci nad Moravicí přibližně čtvrt hodiny před vyplutím.

plavby

Přehrada Slezská Harta s výletní lodí Santa Maria.

foto:

Plavby po Novomlýnských nádržích na lodi Věstonická Venuše

Slunečné léto na jižní Moravě vás možná vyláká k Novomlýnským nádržím pod Pálavou. Koupat se tu můžete pod širým nebem i v rozsáhlém Aqualandu Moravia, a dokonce tu uvidíte i dvě Věstonické venuše. Tou první je drobná pravěká soška, kterou archeologové před lety objevili na úbočí Pálavy poblíž Dolních Věstonic; kopie je k vidění v místním muzeu. Druhá Věstonická Venuše je loď, která kotví u autokempu Merkur v Pasohlávkách a odtud několikrát denně vyplouvá na okružní plavby.

plavby

Pohled z Pálavy na Novomlýnské nádrže.

foto:

Krátké i dlouhé výletní plavby po Baťově kanálu

Dokonce i v Česku najdete místo stvořené pro vnitrozemskou plavbu – Baťův kanál. Díky němu, a hlavně díky lodím nejrůznějších typů a velikostí, máte možnost poznat kraj od Hodonína až po Kroměříž. Plavit se můžete na vlastním člunu nebo na vyhlídkové lodi, ale můžete si také půjčit motorový člun či hausbót v některé z půjčoven, například ve Spytihněvi, Starém Městě, Veselí nad Moravou, Vnorovech nebo v Sudoměřicích. Břehy kanálu lemuje cyklostezka, takže plavbu můžete spojit s výlety na kole.

plavby

Výletní plavby a cyklistika na Baťově kanálu.

foto:

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!

Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Připraveno ve spolupráci s agenturou CzechTourism.

logo CzechTourism
Logo Kudyznudy.cz

Více tipů na výlety po Česku najdete na www.kudyznudy.cz.