Zapište si do kalendáře na září: slavnosti bylin, piva i brambor

Zábava 5. září 2014

Občerstvení pro duši i pro tělo nabízí celé září. Můžete nakouknout za zavřené dveře psychiatrie, stejně jako se dozvědět něco o zdravé stravě nebo se báječně pobavit na pivních slavnostech.

7. září: Přivoňte si k bylinkám

Už 5. ročník Čejkovických bylinných slavností vám předvede, jak krásně voní a chutnají bylinkové čaje a koření. Součástí programu budou kromě bezplatných ochutnávek a mini biojarmarku také odborné přednášky o životním stylu, recyklaci odpadků nebo vermikompostování. Na „kávovém“ stánku bude přední český barista připraven odpovědět na otázky týkající se pěstování, sběru, zpracování a přípravy dobré kávy. Návštěvníci budou moci ochutnat novinku Sonnentoru: kávu Single origin pocházející z přímého obchodu firmy s pěstiteli v Nikaragui. O dobrý pocit v břiše návštěvníků slavností bude pečovat Rebio - provozovatel vegetariánských biorestaurací v Brně.

Na přilehlé louce mohou děti vyzkoušet drátkování, lukostřelbu, jízdu na ponících a na přilehlém ohýnku si vlastnoručně opéci těsto nebo špekáček. Všudypřítomná vůně máty, meduňky, citronové trávy nebo kardamomu společně s tradiční Varmužovou cimbálovou muzikou a ukázkou ruční výroby másla v podání kyjovských tetiček dokreslí pohodovou nedělní odpolední atmosféru. Vstupné na slavnosti stejně jako prohlídka přilehlých Templářských sklepů bude zdarma. Info na www.sonnentor.cz.

9. až 11. září: Nakoukněte za tajemné hranice

Od duševního zdraví k nemoci to může být jenom malinký krůček. Jestli jste zvědaví, jak to vypadá na psychiatrické klinice (nebo byste se tam občas sami rádi nechali zavřít), máte jedinečnou možnost v Kosmonosích. „Chceme, aby zdraví mohli lépe porozumět duševně nemocným lidem a zbavili se mylných představ a předsudků,“ říká primářka MUDr. Veronika Kotková. Budou tady odborné přednášky, ale taky relaxace, meditace, terapeutická práce s pomocí koní nebo arteterapie.

Divadelní spolek z Benátek nad Jizerou zavede diváky do historie v divadelní hře „Prodaná nevěsta aneb Cesta do hlubin národa českého“ a vystoupí hudební skupiny různých žánrů. Do některých oddělení se přímo můžete podívat. Info na www.plkosmonosy.cz.

20. září: Zažijte město jinak

Města by měla být plná lidí, kultury, sportu a místního jídla. To je myšlenka akce na tento den, které se účastní Praha, Ostrava, Hradec Králové a Jablonec nad Nisou díky 9. ročníku sousedské slavnosti Zažít město jinak. I letos utichne na mnoha místech provoz, město se naladí na tempo chodců a cyklistů a ožije pod vlivem aktivit jeho obyvatel. Otevřou se ulice a bulváry pro odpočinek, kulturní zážitky, posezení, chůzi či jízdu na kole.

V Ostravě se dění uskuteční v centru města u kostela sv. Václava a v Ostravě-Porubě. Obě místa propojí tramvaj zdarma. Mezi nováčky se řadí Hradec Králové, kde na ulici bude živo několik dní. V Jablonci nad Nisou se připojí místní podnik La Kavárna, který chystá pro sousedy venkovní posezení spojené s živou hudbou a bazarem. Na slavnosti bude možno narazit na 50 místech v Praze. Kromě tradičních ulic, jako je Americká nebo Františka Křížka, se zapojí i místa v okrajových částech Prahy, například na Zbraslavi, v Komořanech nebo na Lužinách. Podívejte se na www.zazitmestojinak.cz.

20. a 21. září: Ochutnejte všechno z brambor

Víkend bude ve dvoře Eden centra v Bystřici nad Pernštejnem vonět bramborovými specialitami všeho druhu, a čerstvě sklizené brambory od různých producentů si můžete také koupit. „Na pódiu se budou letos střídat odborníci na pěstování brambor s kuchaři z restaurace Borovinka v Domaníně. Ti spolu s kuchaři z centra Eden opráší i tradiční recepty z Vysočiny,“ říká ředitel Eden centra Michal Burian. Vařit se budou například domácí bramborové špecle s vepřovým špalíkem nebo bramborový koláč s jablky.

„Jako odborný garant obohatí Výzkumný ústav bramborářský letošní slavnosti povídáním o tom, jak se brambory dostaly do naší kuchyně. Znovu vystaví také naprosté bramborové rarity, jako například netradiční brambory fialové barvy. Odborníci také poradí, jak brambory správně pěstovat, nakoupit nebo uskladnit,“ pokračuje organizátor Pavel Pichler. Každý návštěvník dostane navíc ke vstupence zdarma bramborovou polévku na občerstvení. Info na www.slavnostibrambor.cz.

21. září: Sto piv na jednom místě

Už 3. ročník festivalu České Pivopění a Pivohraní proběhne na Vítězném náměstí v Praze. Návštěvníci budou mít unikátní možnost ochutnat na jednom místě více než 100 druhů piv z rodinných, malých a středních pivovarů z celé České republiky. Na akci, která představí specialisty 25 českých, moravských a slezských sládků, budete moci nejen degustovat domácí pivo, ale pochutnáte si také na tradiční české gastronomii a užijete si ryze český kulturní program, který potěší celou rodinu.

„Těší nás, že obliba malých českých pivovarů mezi milovníky piva stále vzrůstá. Navíc program celé akce potěší také i ty nejmenší, pro které chystáme dětské divadlo, dětský koutek, či spousty soutěží o zajímavé ceny,“ říká Roman Minařík, majitel pořádající agentury Romax a celoživotní milovník piva a kvalitní hudby. Program vyvrcholí koncerty kapel Yoyo Band, Tři sestry Banditos či legendární Argemy, jejíž song Jarošovský pivovar určitě nebude na takovéto akci chybět.

27. září: Čtyři tisíce hospod slaví

Po velmi úspěšném pilotním ročníku uspořádá i letos Český svaz pivovarů a sladoven Den českého piva – celonárodní svátek všech milovníků piva. A letos se zúčastní pětkrát víc restaurací a hospod než loni! Akce se opět uskuteční 27. září, v předvečer svátku sv. Václava, který je patronem českého piva. Letošní ročník podpoří desítky pivovarů a minipivovarů, které celkově tvoří více než 95 procent tuzemského pivovarského trhu.

V restauracích budou speciální nabídky, jako například speciální pivní menu, pivní speciály nebo návštěva místního sládka. „Hlavním cílem Dne českého piva je přimět lidi k oslavě svátku českého piva v podnicích, kde se pivo čepuje,“ slibuje zážitky Vladimír Balach ze svazu pivovarů. Info na www.denceskehopiva.cz.

bavlinova

  • Jenom v omezeném počtu je nyní k mání exkluzivní termohrnek, který pro kavárny Starbucks vymyslela česká návrhářka Petra Balvínová. „Spolupráce se Starbucks je pro mě výzvou. Termohrnky této značky vnímám jako módní doplněk a jsem ráda, že se na této limitované kolekci mohu podílet,“ raduje se Petra. Pro hrnky vybrala stejný motiv jako pro svou kolekci na příští léto, což jsou krásní plameňáci. Info na www.starbuckscoffee.cz.**