Vyrazte na dovču do Středomoří. Klidně teď!

Zábava 17. 10. 2014

Břehy Středozemního moře jsou jimi poseté. Třpytí se na tyrkysově modrém pozadí jako opravdové poklady – malé hromádky bílých domů s velkým šarmem.

středomoří

2. Vieste

Není větší romantiky, než povečeřet v restauraci na útesu, a zatímco vám mořský vánek čechrá vlasy, pozorovat tajemný Pizzomunno. 25 metrů vysoký vápencový monolit na pláži je symbolem Vieste – a vlastně i celého jihoitalského poloostrova Gargano. Legenda praví, že ve skutečnosti je to zakletý mladík, do kterého se zamilovala siréna Cristalda. Když se dozvěděla, že se chystá oženit s dívkou ze vsi, rozlítila se a těsně před svatbou ho uvěznila do kamene. Traduje se, že jednou za sto roků mladík znovu ožije...

Vieste je jedno velké bludiště starobylých uliček s atmosférou mnoha věků. Středověké domy jsou nakupené jeden vedle druhého, mezi nimi kamenné kostelíky a úplně nejvýš hrad z 11. století. Za návštěvu stojí také muzeum mušlí. Ale těch je i plná pláž – táhne se do daleka, podél průzračného moře až ke skalám bizarních tvarů, které lemují celý poloostrov Gargano.

Vieste je mimo jiné rájem pejskařů. Samolepky se symboly přátelského postoje k psíkům i jiným domácím mazlíčkům jsou všude. V září s nimi můžete na všechny pláže, v sezoně na ty určené, ani ubytování se psem není problém.