Koukněte se na seriál, co vám pomůže vybrat kvalitní potraviny

Zdraví 29. srpna 2013

Nahlédněte pod pokličku výrobě seriálu Vím, co jím. Seriál, kterým provázejí dietoložka Karolína Hlavatá a specialista na výživu Petr Havlíček, je dílem iniciativy Vím, co jím a piju. Prostřednictvím krátkých videí se snaží vysvětlit, jak správně nakupovat zdravé potraviny. Je totiž důležité umět si v široké nabídce vybrat.

Základním vodítkem při výběru potravin by měla být jejich výživová hodnota – tedy z čeho se potravina skládá a co tyto složky přinášejí našemu organismu. S tím pomáhá i logo Vím, co jím, které hlídá u potravin množství rizikových živin, jež mají největší podíl na rozvoji civilizačních chorob.

Zdravý a vyvážený jídelníček

Jídelníček musí být vyvážený a měl by v optimálním poměru obsahovat všechny potřebné živiny – sacharidy, bílkoviny, tuky. Zastoupeny mají být i vláknina, vitaminy a minerální látky. Potraviny ale obsahují i nebezpečné látky, které můžeme přijímat jen v omezeném množství.

Čtěte proto údaje na obalech a kupujte jen nutričně hodnotné potraviny. Nevyhýbejte se při jídle tukům, ale vybírejte ty správné (rostlinného původu a z ryb), omezte spotřebu obyčejného cukru (a tedy i slazených potravin), zvyšte příjem vlákniny, uberte soli a využívejte přírodní zdroje vitaminů. To ve videích zdůrazňují i Petr Havlíček a Karolína Hlavatá.

Při výběru potravin si dejte pozor na následující živiny:

  • nasycené mastné kyseliny - ty jsou obsaženy hlavně v potravinách živočišného původu
  • trans-mastné kyseliny - najdete je především ve ztužených tucích a trvanlivém pečivu
  • sůl – maximálně do 5 g na den
  • jednoduché přidané cukry – nejčastěji ve slazených nápojích a v cukrovinkách

Pokud narazíte na potravinu s logem Vím, co jím / Vím, co piju, můžete si být jisti, že neobsahuje žádné nebo naprosto minimální množství rizikových živin. U některých druhů potravin vám navíc logo napoví, že daný výrobek je bohatý na vlákninu a nedodá vám přemíru energie, kterou by vaše tělo nebylo schopno efektivně zpracovat.

Jak probíhalo natáčení?

„Natáčení druhé série videoseriálu zabralo tři dny. Z toho jsme jeden celý den strávili natáčením v supermarketu a dva dny v kuchyni. Natočili jsme celkem přes 10 hodin hrubého materiálu, který jsme ve střižně zpracovávali skoro pětkrát tak dlouho,” popisuje za iniciativu Marie Vladyková a dodává malou perličku: „Naši hlavní aktéři během jednoho natáčecího dne vystřídali až šest různých outfitů.”