1. LEHCE STRAVITELNÁ
Japonská kuchyně je jednou z nejdietnějších a nejzdravějších na světě, přesto obsahuje vše, co naše tělo žádá. Pokud si myslíte, že se vše točí kolem sushi, ryb a mořských řas, mýlíte se. Japonci jedí také hovězí a kuřecí maso, nudle, rýži, brambory a samozřejmě tofu a velké množství zeleniny a ovoce. Důležitá je i příprava jídel – přednost dávají klasickému vaření nebo vaření v páře a netepelnému zpracování. Nebrání se ani smažení či grilování, ovšem používají kvalitní (sezamový nebo sójový) olej. Díky tomu jsou japonské pokrmy takřka bez cholesterolu, tuku a sodíku, jsou tedy dobře stravitelné a nezatěžují střeva.
- Náš tip: Do jídelníčku zařaďte více čerstvých a syrových jídel. Smetanové omáčky a houskové knedlíky nahraďte sójovou omáčkou, japonským zeleným křenem wasabi a vařenými bramborami. Maso kupujte libové a čerstvé, nikoli mražené.