Milkparade.eu: Anketa o nejoblíbenější český zákusek

Vaření a recepty 14. 10. 2015

Vzpomínáte s mírnou nostalgií na časy, kdy jste coby děti navštěvovali s rodiči vaši oblíbenou cukrárnu? Kdy jste nemohli dospat, jak moc jste se tam těšili? A celou noc jste přemýšleli, jestli si dáte raději větrník, rakvičku se šlehačkou, „punčák“ nebo třeba věneček? Vraťte se zpátky do dětských let a zúčastněte se ankety Milkparade.eu: Nejoblíbenější český zákusek. Hlasovat můžete na webu www.milkparade.eu, a to v rozmezí od 12. do 25. října 2015. Pokud budete mít štěstí, můžete vyhrát účast na cukrářském kurzu u nejznámější české cukrářky Ivety Fabešové, nebo poukázku do její vyhlášené cukrárny.

Větrníky

vetrniky

Ingredience: Odpalované těsto: špetka soli, 1 lžíce cukru, 100g másla, 250g mléka, 140g hladké mouky, 4 vejce

Krém: 120g krupicového cukru, 100ml horké smetany na šlehání, 375ml ušlehané šlehačky

Cukrová poleva: 200g moučkového cukru prosetého, 3 lžíce horké vody, 1 lžíce rumu, 1 čajová lžíce rozpuštěného másla

  1. Troubu předehřejte na 220°C. Mléko, sůl a máslo dejte do hrnce a na mírném plamenu přiveďte k varu. Poté do směsi vsypte mouku a míchejte, až se hmota nelepí na vařečku. Hmotu nechejte vychladnout a postupně do ní vmíchejte vejce.
  2. Hladkou hmotou naplňte cukrářský sáček. Na plech dejte pečícím papír a nastříkejte na něj věnečky. Před tím si můžete na pečící papír obkreslit hrnek, tak docílíte toho, že budete mít všechny věnečky stejně velké. Hmotu lehce postříkejte vodou.
  3. Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Větrníčky nechejte úplně vychladnout. 
  4. Mezitím si připravte krém. Cukr krupice roztavte za stálého míchání na světlý karamel. Do hotového karamelu zamíchejte horkou smetanu a krátce povařte. Vzniklou hmotu řádně vychlaďte. Do vychlazené hmoty před plněním větrníků zamíchejte ušlehanou šlehačku. 
  5. Větrníky rozřízněte napůl a spodní část, pomocí cukrářského sáčku, naplňte krémem. Vrchní část namočte do cukrové polevy, kterou připravíte tak, že všechny ingredience na polevu utřete do hladké polevy. Obě části větrníků spojte.