Milkparade.eu: Anketa o nejoblíbenější český zákusek

Vaření a recepty 14. 10. 2015

Vzpomínáte s mírnou nostalgií na časy, kdy jste coby děti navštěvovali s rodiči vaši oblíbenou cukrárnu? Kdy jste nemohli dospat, jak moc jste se tam těšili? A celou noc jste přemýšleli, jestli si dáte raději větrník, rakvičku se šlehačkou, „punčák“ nebo třeba věneček? Vraťte se zpátky do dětských let a zúčastněte se ankety Milkparade.eu: Nejoblíbenější český zákusek. Hlasovat můžete na webu www.milkparade.eu, a to v rozmezí od 12. do 25. října 2015. Pokud budete mít štěstí, můžete vyhrát účast na cukrářském kurzu u nejznámější české cukrářky Ivety Fabešové, nebo poukázku do její vyhlášené cukrárny.

* Roláda s máslovým krémem*

rolada

Ingredience: 120g krupicového cukru, několik kapek citrónové šťávy, 100g hladké mouky, 5 vajec

Krém: 1 vanilkový cukr, 50g škrobu, rum na ochucení, 30g moučkového cukru, 2 žloutky, 100g másla, 250ml mléka, moučkový cukr na posypání

  1. Troubu předehřejte na 180°C. Žloutky oddělte do bílků. Žloutky utřete s polovinou cukru do pěny. Bílky ušlehejte s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu. Do žloutků postupně přidávejte ušlehané bílky a prosetou mouku.
  2. Plech vyložte pečícím papírem a vylijte na něj těsto. Vložte do trouby a pečte asi 7 minut. Po upečení roládu i s pečícím papírem překlopte na vlhkou utěrku a spolu s utěrkou z delší strany smotejte. Nechejte úplně vychladnout. Mezitím si připravte krém.
  3. Mléko ve vodní lázni svařte. Do vařícího mléka, za stálého míchání, přidejte moučkový cukr, vanilkový cukr a žloutky a nakonec škrob. Míchejte, dokud krém nezhoustne a nechejte krátce provařit. Sundejte z plamene a nechejte úplně vychladnout.
  4. Do vychladlého krému postupně zašlehávejte kousky másla. Nakonec ochuťte rumem. Roládu rozmotejte, naplňte krémem a opět smotejte. Roládu posypte moučkovým cukrem.