Milkparade.eu: Anketa o nejoblíbenější český zákusek

Vaření a recepty 14. 10. 2015

Vzpomínáte s mírnou nostalgií na časy, kdy jste coby děti navštěvovali s rodiči vaši oblíbenou cukrárnu? Kdy jste nemohli dospat, jak moc jste se tam těšili? A celou noc jste přemýšleli, jestli si dáte raději větrník, rakvičku se šlehačkou, „punčák“ nebo třeba věneček? Vraťte se zpátky do dětských let a zúčastněte se ankety Milkparade.eu: Nejoblíbenější český zákusek. Hlasovat můžete na webu www.milkparade.eu, a to v rozmezí od 12. do 25. října 2015. Pokud budete mít štěstí, můžete vyhrát účast na cukrářském kurzu u nejznámější české cukrářky Ivety Fabešové, nebo poukázku do její vyhlášené cukrárny.

Laskonky

laskonky

Ingredience: 210 g bílků, 440 g krystalového cukru, 115 g moučkového cukru, 260 g strouhaného kokosu

Krém: 500 ml plnotučného mléka, 75 g škrobu, 100 g krupicového cukru, 5 žloutků, 500 g másla

Na griliáš: 400 g krupicového cukru, 20 g másla, 180g lískových oříšků

  1. Z poloviny cukru připravte rozvar. Cukr dejte do hrnce a zalijte vodou. Dejte na plamen a vařte, dokud cukr nebude mít 120°C. Do mísy od robota dejte bílky a druhou polovinou cukru a začněte šlehat. Jakmile bude rozvar hotový, nalijte ho k bílkům a vyšlehejte úplně do studena. Do sněhu přimíchejte kokos smíchaný s moučkovým cukrem. Troubu předehřejte na 200 ºC. 2. Na plech vyložený pečicím papírem položte šablonu a špachtlí pečlivě rozetřete sněhovou hmotu. Šablonu sejměte. Zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapečte. Pak snižte teplotu na 80 ºC a dosušujte třicet až čtyřicet minut.
  2. Mléko dejte vařit. Žloutky, pudink a škrob, cukr smíchejte a nalijte na směs horké mléko. Promíchejte a vraťte zpátky na plamen a uvařte do zhoustnutí. Nechejte úplně vychladnout. Pak do směsi zašlehejte máslo a griliáš.

Griliáš: Oříšky rozložte na plech a vložte na 8 minut do trouby rozehřáté na 180 °C. Po upečení a vychladnutí je zbavte slupek.  Do hrnce vsypte cukr, přidejte lžíci másla a na mírném plamenu nechte bez míchání rozpouštět, dokud se nezačne tvořit karamel.  Vsypte k němu oříšky. Směs vylijte na pečící papír a po vychladnutí rozmixujte.