7 tipů, jak tuhle zimu nepřibrat!

Zdraví 24. 1. 2014

Přes zimu má většina z nás přepnuto na „medvědí režim“. Dny jsou krátké, venku je tma a my, místo abychom šli cvičit, raději se zachumláme do peřin. Když k tomu připočteme Vánoce a Silvestr – kaloricky nejbohatší svátky v roce, je na tukové polštářky zaděláno. Pro zachování štíhlé postavy ale nemusíte hned vyrážet na svah nebo nazouvat běžky. Pokud se naučíte mít své chutě pod kontrolou, občas dáte zelenou pohybu a budete dodržovat určitá „dietní opatření“, vaše postava zvládne toto „rizikové“ období bez úhony.

3. NECPĚTE SE

zima hubnutí
foto:

Po překročení dvacítky se náš metabolismus každých deset let zpomaluje přibližně o deset procent. To znamená, že i když jíte pořád stejně, můžete mít na váze o dvě tři kila více. Abyste nad touto nemilou metabolickou změnou zvítězili a tak říkajíc vyrovnali misky vah, zapomeňte na tři velká jídla denně. Z nich totiž tělo využívá pouze část energie a zbytek si ukládá na „horší časy“ – tak vznikají pneumatiky kolem pasu či faldíky na stehnech nebo zadečku.

Místo toho jezte pět menších porcí denně, z nichž dvě budou svačiny složené z ovoce, zeleniny, cereálií nebo mléčných výrobků. Díky takto sestavenému jídelníčku si upravíte metabolismus, zajistíte pestrost a vyváženost stravy a zamezíte přejídání v odpoledních a večerních hodinách.