Agáta a Veronika: Kryšpín nám obrátil život naruby

Zábava 27. listopadu 2012

Kryšpín, syn modelky Agáty Hanychové a první vnuk herečky Veroniky Žilkové, bude mít co nevidět křtiny. Takže nás zajímalo, proč tak pozdě, s kým tráví nejvíc času a taky kde bude na Vánoce.

Tradičně se dítě křtí hned po porodu. Kryšpín ale bude pokřtěný až rok po narození. Proč?

Agáta: Dlouho jsme vybírali kostel, až jsme skončili v tom, ve kterém jsme začali. Je to ten samý, kde křtili i mě.

Veronika: Za kmotra mu půjde můj muž Martin Stropnický. Oni k sobě totiž patří. Kdybyste ty dva viděli pohromadě... Když k nám Kryšpín přijde, tak s dědou rozhoupají všechny lustry. Doslova a do písmene. Fakt!

Agáto, je vaše máma stejná babička, jako byla ta vaše?

A: Vůbec si nepamatuju, jaká byla moje babička... Ale rozdíl tam asi bude. Řekla bych, že babička nás mnohem víc rozmazlovala. Máma drží Kryšpína zkrátka. Rozhodně ho nerozmazluje, což je fajn, protože to by se s ním pak nedalo vydržet.

V: Říká se, že na prvním dítěti se rodiče učí vychovávat, aby u těch dalších už věděli, jak na to. Můj „trenažér“ byla chudák prvorozená Agáta.

Vy jste vychovala celkem šest dětí, tak už si určitě rady víte.

V: Ale babička jsem poprvé. Paradoxně největší strach mám pořád o Agátu. Je hodně obětavá matka a při jejím pracovním nasazení se bojím, aby to vydržela. A to nemluvím jen o práci, ale i o jejím životě, o baráku... Navíc Kryšpín není typ dítěte, které by člověk uložil v devět večer do postele, a hned by spalo. Čtyřikrát pětkrát za noc je vzhůru. Někdy mám strach, aby z toho Agáta jednoho dne nezkolabovala. Ale já jsem vlastně dělala to samé, než jsem pochopila, že není třeba se dětem úplně obětovat.

Hanychová Žilková 2

Veronika, její nejstarší dcera Agáta, nejmladší dcera Kordulka a vnuk Kryšpín...

foto:
Hanychová Žilková 6

Tři matky nebo chcete-li tři silné „ženské“ aspekty jedné slavné rodiny: paní Žilková, její dcera Veronika a vnučka Agáta Hanychová

foto:

Agáto, užijete si vůbec Kryšpína při vašem pracovním vytížení?

A: Samozřejmě, že se snažím být co nejvíc s ním. Ale někdy si ho vezmu do práce s sebou. Vidíte to přece sám. Povídat si můžete na střídačku jen s jednou z nás, ta druhá musí nahánět Kryšpína po kavárně.

V: Tak mě napadá, že je docela zvláštní, kolik mých kolegů si do práce klidně vezme svého domácího mazlíčka...

Což je dobře, nebo špatně?

V: Několikrát se mi stalo, že kameraman měl při natáčení pod kamerou svého pejska! Nebo v divadle se v šatně prohánějí psi. Psi i děti jsou roztomilí, ale do práce patří jen na fotce.

Vám se vážně nikdy nestalo, že jako malá musela Agáta s vámi do práce, protože ji prostě v ten večer neměl kdo hlídat?

V: Když byla větší, tak někdy za odměnu čekala v šatně. To se pak zmalovala všemi mými šminkami... Ale člověk musí mít respekt ke spolupracovníkům, takže přijít a říct: „Wou, já mám absolutně super dítě!“ a žít v domnění, že se z toho všichni kolem zblázní nadšením, je podle mě sobecké. Takže tohle ani jedna z nás neděláme.

Agáto, jak dlouho po porodu jste nepracovala a byla jste jen a pouze s Kryšpínem? A jak jste si tuhle dobu užívala?

A: Nikdy jsem si to neužívala, nejsem ten typ ženy. Mě by nebavilo být jenom doma s dítětem.

V: Myslím, že právě ženské na mateřské dovolené by měly chodit aspoň jeden den v týdnu do práce, aby „vydržely“ tu dovolenou.

Tomu nerozumím...

V: Být zavřená 24 hodin s dětmi bez intenzivnějšího kontaktu se světem je strašně náročné. Zeptejte se kterékoli matky, každá vám to potvrdí.

Dávala jste Agátě nějaké rady, jak být dobrou matkou?

V: Ona všechno umí, a řekla bych, že je šikovnější než já. Ve všem. Takže jsem jí dala radu jen jedinou, aby se nezhroutila a s tou mateřskou láskou to nepřeháněla.

Agáto, v čem jste se po porodu zásadně změnila?

A: Ve všem. Najednou nemáte zodpovědnost jen sami za sebe, ale i za někoho jiného. Jo a taky teď díky Kryšpínovi trávím mnohem víc času doma, což jsem nikdy předtím nedělala. Pořád jsem potřebovala být někde „pryč“. Ať už pracovně, nebo soukromě. Tohle se změnilo hodně.

Hanychová Žilková 3

Agáta s otcem svého syna Mirkem Dopitou

foto:
Hanychová Žilková 1

Veronika Žilková s manželem Martinem Stropnickým

foto:

Čili s příchodem Kryšpína se vám život obrátil naruby.

A: Naprosto. Jenže už tři měsíce po porodu jsem fotila kalendář a v průběhu těhotenství jsem nabrala dvacet kilo, takže jsem na sobě musela máknout. Skloubit práci s dítětem není o tom, co chcete, ale co v danou chvíli fyzicky a psychicky zvládnete.

V: Stejně jako Agátina tak i moje profese je obor, ve kterém se nedá být na mateřské, protože pak z toho jednoduše vypadnete. Ale ono to vlastně není ani potřeba, protože si musíte na pár hodin od toho dítěte odpočinout. Když lidé čtou nejrůznější články o Agátě, můžou mít dojem, že je každý den dvanáct hodin v práci, ale tak to není. Maximálně dvě.

A: Nehledě na to, že podstatnou část práce dělám v noci, kdy Kryšpín spí, a pokud nejsem doma, má chůvu nebo tady babičku. Přes den si ho pak užívám se vším všudy.

A kdy jste se naposledy pořádně vyspala?

A: (smích) Dneska. Kryšpín spal s chůvou, která u mě teď bydlí. Občas jí dám malého přes noc, abych se mohla v kuse vyspat. V sedm už mi oba bouchali na dveře, ale zaplať pánbů za těch krásných sedm hodin spánku.

Máte chůvu, ale když má čas máma, hlídá ona, ne?

A: Jo, to jo... Tu chůvu mám teprve krátce.

V: Ona je ta chůva u Agáty spíš na praxi, než že by to byla chůva v pravém slova smyslu. Je to 23letá dcera našich známých, která studuje pedagogiku. Holky žijou společně v domě a Agáta ji takříkajíc za pochodu všechno učí. Chůva tak získává praktické zkušenosti. Přebalování, které znala jen z učebnice, si poprvé zkusila až na Kryšpínovi. Kryšpín je pohodář a s oběma holkama to zvládá s úsměvem.

Jak vás tak pozoruju, dá se říct, že právě narození Kryšpína vás k sobě ještě víc přimklo?

V: Já jsem si tak sama v sobě řekla, že je to vlastně poprvé, co jsem dostala „jedničku“ za výchovu. Neustále mě některé z bulvárních novinářek, které jsou často mladší než Agáta, kritizují za výchovu. Já bych si nikoho netroufla kritizovat, natož pokud bych byla bezdětná. A dobrá výchova se pozná, až jak dítě obstojí v životě. A Agáta obstála. Pracuje a stará se vzorně o dítě. Přeju jí, aby jednou byla na Kryšpína stejně pyšná, jako jsem teď já na ni.

Jak budete trávit letošní Vánoce?

V: Celá rodina dohromady. Takže i Agáta s Kryšpínem, protože když teď jsou sami, nemají s kým, tak budou s námi.

Agáta přece chodí s Jakubem Prachařem, ne?

V: Oni ale nejsou životní partneři.

Tomu nerozumím...

V: Prostě nejsou manželé. Takže Agáta bude s maminkou a Jakub bude taky s maminkou.

Vlasta 47/2012 čtverec

Jestli chcete vědět, jak to bylo s otcem Kryšpína a co si vzájemně Agáta a Veronika dají pod stromeček, dozvíte se to v nové Vlastě 48/2012.