Ráj lyží a sýrů v Nendaz

nendaz
Asi každý návštěvník by se ale měl vypravit na nejvyšší vrchol Mont-Fort (3330 m. n. m.), odkud se mu otevře fantastický výhled do kraje
Zábava 20. března 2012

Kdo miluje lyžování, určitě slyšel o sjezdech ve švýcarském Nendaz. Ovšem i bez lyží se tu rozhodně nudit nebudete.

Silnice šplhá z městečka Sion a vám se naskytne úchvatný pohled na dva kopce s hrady, které obklopuje čilý ruch města. „Jako v pohádce,“ řeknete si. Ale to jste ještě nevystoupali do Nendaz...

Dřevěné chalupy se předhánějí, která se pyšní větší sněhovou čepicí, a stromky připomínají cukrové homole, jako by se jich dotkl děda Mráz svou berlou. Vítejte v jednom z největších lyžařských středisek Evropy!

Během jízdy kabinkovou lanovkou nebudete věřit vlastním očím. Tak strmé svahy a kolmé skály, a přesto shora rozeznáte vyjeté stopy odvážných freeriderů. Ale to je ve Čtyřech údolích naprosto normální, protože sjezdovky se nacházejí úplně všude.

Horské středisko, jehož pověst sahá daleko za švýcarské hranice, se zaměřilo na divoké lyžaře. Velké množství obchodů se sportovními potřebami proto prodává kromě bund s vyztuženými zády například i lavinové „pípáky“ a skládací lopatku na sníh, která se vejde do kapsy u bundy.

nendaz

Z Nendaz budete mít Sion jako na dlani

zdroj: Nendaz Tourisme
nendaz

Nendaz je malebná horská vesnička

zdroj: Nendaz Tourisme

Čtyři vrcholy

Totiž Mont-Fort, Mont-Gelé, Chassoure a Tortin. Vzájemně je propojují vleky, takže máte k dispozici na 412 km sjezdovek. Lyžařský areál, nazývaný Čtyři údolí, zasahuje nejen do Nendaz, ale i do Veysonnazu, Thyonu a Verbier.

Asi každý návštěvník by se ale měl vypravit na nejvyšší vrchol Mont-Fort (3330 m n. m.), odkud se mu otevře fantastický výhled do kraje. Pokud jste dobrá lyžařka, spusťte se po černé, neupravované a velmi náročné sjezdovce a můžete si vytesat zářez na pažbu, že jste sjela jednu z nejobtížnějších sjezdovek na světě. Tato sjezdovka je opravdu důvodem k chlubení.

Kdo nemá tolik kuráže, může se vrátit lanovkou zase dolů. Ostatně v areálu si nemusí zoufat ani začátečníci, bez problémů mohou potrénovat na svazích Savoleyresu. Děti od tří let se pak seznamují se světem lyžování v Kids Clubu, a když se dostaví únava, zamíří do odpočívárny. No a večer se pak všichni těší na napínavý sjezd s pochodněmi.

nendaz

Kdo nemá kuráž sjet Mont-Fort na lyžích, není problém se vrátit lanovkou zase dolů

zdroj: Nendaz Tourisme
nendaz

Pokud jste dobrý lyžař, spusťte se po černé, neupravované a velmi náročné sjezdovce Mont-Fort a můžete si vytesat zářez na pažbu, že jste sjeli jednu z nejobtížnějších sjezdovek na světě

zdroj: Nendaz Tourisme

Řekněte: Sýýýýýr

Sýr ke Švýcarsku prostě patří, což jistě poznáte na vlastní jazyk v místních restauracích. Například v Le Déserteur v Nendaz nabízejí sýrové fondue, kdy si kousky bagety namáčíte do sýrové omáčky. Je libo s příchutí česnekovou, pórkovou, houbovou nebo bylinkovou? Všechny chutnají výtečně!

Přímo na svahu hory Combatseline (2238 m n. m.) si pak v samoobslužné restauraci Chalet des Alpes poručte Croûte au fromage za 23 franků, což je toustový chleba namočený v bílém víně a zapečený s raclettovým sýrem, sušenou šunkou a volským okem. Uvidíte, že si báječně pochutnáte.

A pokud mezi lyžováním vyšetříte den volna, zajděte si na exkurzi do výrobny sýrů raclette v Nendaz. Začíná se v 8 hodin ráno, kdy se čerstvě nadojené mléko svezené od místních farmářů sráží. Pak budete mít hodinku na snídani a ochutnávku místních sýrů (v ceně exkurze).

Pokračuje se oddělením tvarohu od syrovátky, následuje porcování do kulatých misek, v kterých se sýr musí za 24 hodin pětkrát obrátit. Pak putuje do solného nálevu a do sklepa, kde zraje několik let. Dozvíte se, kolik litrů mléka je potřeba na jeden sýr, při jaké teplotě se musí vařit a spoustu dalších zajímavostí. Samozřejmě si pak můžete sýry nakoupit domů.

nendaz

Pokud mezi lyžováním vyšetříte den volna, zajděte si na exkurzi do výrobny sýrů raclette v Nendaz

zdroj: Nendaz Tourisme
nendaz

Přímo na svahu na hoře Combatseline (2238 m n. m.) si v samoobslužné restauraci Chalet des Alpes poručte Croûte au fromage za 23 franků, což je toustový chleba namočený v bílém víně a zapečený s raclettovým sýrem, sušenou šunkou a volským okem

zdroj: Nendaz Tourisme

Rady na cestu:

  • Nejlépe se sem dostanete se Swiss airlines z Prahy do Zürichu a pak pokračujete vlakem do Sionu a odtud autobusem do Nendaz. Zpáteční letenka vás vyjde na 4000 Kč a čtyřdenní jízdenka na vlaky a autobusy s názvem Swiss Pass na 266 franků. Více na www.swiss.com a www.swisstravelsystem.ch.
  • Švýcarsko není členem EU, přesto vám na cestu postačí občanský průkaz. Platí se švýcarskými franky, současný kurz je 20 Kč za 1 CHF.
  • 7 nocí v bytě, 6denní skipas na Čtyři údolí, volný vstup do sportovního centra a 10% sleva na půjčovné sportovního vybavení vás vyjde od 499 CHF na osobu, ovšem při počtu 4 osob ve dvoupokojovém bytě s dvěma přistýlkami.
  • Skipas Čtyři údolí stojí pro dospělého na jeden den 68 CHF, dítě 34 CHF, seniory 54 CHF. Děti do 7 let lyžují zdarma.
  • Návštěvu sýrárny si objednejte předem na www.nendaz.ch.
  • Více na www.nendaz.ch, anebo v češtině na www.mojesvycarsko.com.


SPOUSTU TIPŮ, RAD A ZAJÍMAVOSTÍ, ALE SAMOZŘEJMĚ HLAVNĚ KŘÍŽOVEK, SOUTĚŽÍ A VÝHER NAJDETE V ČASOPISE PŘEKVAPENÍ 12/2012.

banner Překvapení předplatné