Slavte, život je krátký! Tentokrát Den dětí

Zábava 31. května 2012

Jestli máte doma něco malého či většího, co snese název dítě, slavte s ním. Čím hezčí zážitky spolu máte, tím lepší bude váš vztah, fakt.

Ještě na začátek trochu historie: Den dětí se poprvé slavil roku 1950 ve více než padesáti zemích světa. To už bylo 1. června, ale teprve o dva roky později bylo datum stanoveno napevno.

Svátek spolu vymyslely a navrhly Mezinárodní demokratická federace žen, Mezinárodní odborové sdružení učitelů a Světová federace demokratické mládeže, a to proto, aby upozornily na celosvětová práva a potřeby dětí. A to je nutné pořád, ne že ne, i když děti v Česku se mají celkem hezky. Následující výběr z nabídky oslav je toho důkazem.

Praha staví ChapiteauX

Možná už znáte slovní spojení „nový cirkus“. Jestli ne, tak si představte něco jako cirkus, balet, kabaret a divadlo dohromady. Soubor velmi úspěšného Cirku La Putyka ve spolupráci s Mezinárodním festivalem nového cirkusu a divadlem Letní Letná připravil na léto projekt ChapiteauX.

Kromě představení pro dospělé budou hrát taky pro děti, a právě na Dětský den loutková představení v režii Malého Divadélka Praha. Bude tady cirkusová školka, karneval v šapitó a spousta dalších atrakcí.

Kdybyste to teď nestihli, podívejte se do programu na další akce. Třeba na příští pátek v půl čtvrté čtení pohádek nebo v neděli 17. června představení Děti moře nebo v úterý 26. června herecká dílna Táni Vilhelmové pro malé i větší děti.

Kdy a kde: 16 hodin, Na Špejcharu, Praha 7, www.chapiteau-x.cz

Pusťte si následující video a nechte se unášet atmosférou a uměním Cirku La Putyka. Fascinující!

Šternberk otvírá kapli

Máte-li větší děti, určitě ocení, když budou moct někam večer a v noci. Noc kostelů, která probíhá právě v tento den, se na to výborně hodí. Tedy pokud vaše ratolesti vydrží nějaké vážnější téma.

Zkuste je vzít třeba na hrad Šternberk, kde se nabízí komentované prohlídky hradní kaple a hudební vystoupení (ve 21 hodin) – budou tady skladby ze 16. a 18. století v podání souboru Hanel Collegium. Můžete si taky prohlídnout celý hrad. Rodinné vstupné pro dva dospělé a až tři děti je 180 korun.

Jestli ale máte děti, co by tohle „nedaly“, tak dejte radši pohádku. V kině Oko vystoupí od pěti divadelní soubor HáHáHá s Červenou Karkulkou a Perníkovou chaloupkou.

Kdy a kde: od 14 hodin, Šternberk hrad a kino, www.sternberk.eu

den dětí šternberk

Pro větší děti se na Šternberku hodí komentovaná prohlídka kaple s koncertem, ty menší můžete vzít na divadélko. Hraje se Červená Karkulka.

zdroj: Vlasta.cz

Křimice hrají divadlo

Noční divadlo bude zážitek pro každé větší škvrně, i když u toho usne a budete ho domů vláčet. Zkuste křimický park (u Plzně), kde bude hrát divadelní spolek Jezírko hru Lovu zdar!

Není to tedy úplně pro děti, ale je to o hraběnce a lesním a vychytralém hajném a pytlácích, takže to jako pohádka může fungovat. A hlavně všechno nakonec dobře dopadne.

Kdy a kde: 20 hodin, Plzeň – Křimice, www.jezirko.info

den dětí divadlo jezírko

Takhle to vypadá, když soubor Jezírko hraje Lucernu. V Křimicích se můžete těšit na večerní představení Lovu zdar!, děti si to určitě užijí.

zdroj: Vlasta.cz

Strakonice to zkouší na dudy

V tomhle městě můžete slavit odpoledne pomocí her a dětské zábavy a pokračovat muzejní nocí, kde se dozvíte společně ledacos o chodských dudácích. Odpoledne se maluje na obličej, zkouší lezecká stěna nebo leze na vyhlídkovou věž, večer a v noci bude otevřené Muzeum středního Pootaví Strakonice.

Jestli ještě budete mít sílu, můžete třeba znovu na věž a podívat se na město v noci. Taky tady budou vystupovat folklórní soubory dudáckých písní a tanců a můžete si svorně s rodinkou vyzkoušet hru na dudy.

Kdy a kde: 15 až 24 hodin, Strakonice, www.muzeum-strakonice.cz

den dětí dudáci

Ve Strakonicích můžete společně s dětmi prozkoumat důkladně hru na dudy (a nejdřív taky společně vylézt na věž).

zdroj: Isifa.com

Olomouc žongluje a chytá ryby

Pro malé zvídavce a akčňáky se hodí program Dětského domu v Olomouci. Můžou se podívat na ukázky čínského bojového umění nebo žonglování a vyzkoušet si soutěže z různých koutů světa. Tahle akce je totiž připravena ve spolupráci s Centrem na podporu integrace cizinců a Konfuciovou akademií UP Olomouc.

Jestli se vám hodí program spíš na sobotu, zajeďte do Slavonínské pískovny, kde se konají závody v lovu ryb udicí pro všechny zájemce do patnácti let. Závody jsou od půl deváté a odpoledne od jedné do pěti zase nastupuje zábavné odpoledne – budou tady třeba letečtí modeláři nebo expozice dravých ptáků.

Kdy a kde: od 15 hodin, Dětský dům Olomouc, www.ddmolomouc.cz

den dětí ryby

Jestli vaše dítě propadlo kouzlu rybaření, může se v sobotu zúčastnit v Olomouci veřejné soutěže. Nebo v pátek soutěže o znalosti různých národů.

zdroj: Isifa.com