Máte ještě dovolenou? Tak zastavte čas na Krétě

Zábava 5. září 2012

Víte, že nejslavnější krétský spisovatel Nikos Kazantzakis strávil kus života u nás na Božím Daru? O důvod víc, proč se na ostrov vydat.

Právě tenhle slavný Kréťan napsal příběh Řeka Zorby, který určitě znáte. Na Božím Daru žil ve 30. letech minulého století, protože tady našel klid na práci.

Vy ale asi naopak o dovolené čekáte klid od práce - a právě ten vám tenhle velký jižní řecký ostrov zaručí. Je tak velký, že ho o jedné dovolené určitě nepoznáte celý, pokud tam tedy nezůstanete měsíc.

A je krásný: tyrkysové moře, šumící olivovníky, hlasitě vrzající cikády, vysoké hory a písčité pláže - to všechno máte all inclusive.

A voní! Všude. I když jedete stokilometrovou rychlostí po hlavní silnici spojující celé severní pobřeží, provází vás opojná vůně tymiánu, máty, oregana či meduňky, které tady rostou jen tak podél cest.

A do toho až ohlušující filharmonie cikád a do toho šumění moře. A spousta jogurtu s medem a tzatziki - jogurtu s okurkou, česnekem a kořením. A vína a taky lékořicového ouza a raki, pálenky z hroznů. A frappé, ledové kávy s mlékem a cukrem, které prostě v Česku nikdo neumí udělat tak jako nějaký zaprášený Spiros či Nikos v nejzapadlejší krétské díře. U své taverny má zaparkovaného osla, kolem bobkují po silnici umečené kozy a zvědavě vás okukují místní chlapi.

Nebylo by nic jednoduššího než propadnout ostrovnímu rytmu a nechat se horkem ukolébat k nicnedělání. Ale přece jen, dva tři výlety si nenechte ujít.

Trošku drsná památka

Kdo je na tomhle ostrově poprvé, měl by vidět určitě nejvýznamnější místní památku, minojský palác Knossos, kde žila bájná obluda Mínotaurus. Určitě stojí za vidění také okouzlující benátské město Chania a samozřejmě hlavní město Heraklion - třeba už proto, jak se z jeho letiště snad každých pět minut zvedá letadlo plné turistů.

kreta knosos

V paláci Knossos se zachovaly fresky z minojské kultury, které by klidně mohly být v dnešním bytě.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Ale až si budete vybírat další cíle, neměli byste minout klášter Arkadi. V nabídce turistických výletů ho bohužel často nenajdete, takže se k němu dostanete nejspíš pronajatým autem. Není ale daleko, jen asi 25 kilometrů od hlavní severní silnice a města Rethymno.

Arkadi je nádherné tiché místo s děsivou historií. Pro hrdé Kréťany je to něco jako národní svatostánek a člověk tam pochopí trochu z odvěké nevraživosti mezi Řeky a Turky. Byl totiž svědkem vzpoury proti turecké nadvládě v roce 1866, která skončila velmi krvavě. V klášteře byly obklíčeny jak tři desítky mužských bojovníků, tak ženy a děti. Když bylo jasné, že nemohou vyhrát, zavřely se ženy s dětmi do prachárny a vyhodily ji do povětří. Muži pak do jednoho zemřeli ve zničujícím masakru.

kréta arkadi

Klášter Arkadi je památkou, která Kréťanům připomíná jejich odvěkou hrdost. Dneska ale už dýchá klidem.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Dnes můžete vidět jak onu prachárnu bez stropu, tak místnost, kde zemřeli muži. Na dvoře kláštera stojí dokonce torzo cypřiše, který v sobě nese tehdejší tureckou kulku. Útočníci jej osekali a zapálili, ale strom, aspoň částečně, zůstal.

Přes všechnu tu hrůzu je ale Arkadi krásné místo, plné květin, uprostřed polí a luk. Vůbec vám nezkazí dovolenou, naopak. Po nádvoří se tu kromě mnichů procházejí kočky a kolem bečí ovce. A otevřeno mají do osmi, což je šikovné (vstupné dvě eura).

Jako pro Dona Quijota

Přírodním divem je plošina Lassithi. Leží vysoko uprostřed pohoří Dikti (nad městem Agios Nikolaos) ve výšce 800 metrů. Zatímco kolem je v létě suchopár, pod plošinou je rezervoár spodní vody. Hladina je těsně pod povrchem, takže se tady dá pěstovat všechno - od fazolí přes melouny po hrušky.

Na plošině je proto řetězec vesniček, jejichž majitelé čerpají vodu a zalévají úrodu. Dřív to dělávali pomocí větrníků pohánějících čerpadla, dnes už je bohužel z valné části nahradily motory. Ale pár větrných mlýnků tady ještě najdete.

kréta mlejnky

Na náhorní plošině Lassithi čerpají lidé tradičně vodu pomocí čerpadel poháněných větrem.

foto:
zdroj: www.thinkstock.cz

Karibská pláž

Cestovka vám určitě nabídne výlet na Elafonisi. Je to sice z ruky - až na nejzápadnějším výběžku, ale stojí to za to. Je to koupání na chráněné pláži, jejíž písek hraje do růžova a voda je dokonale průzračná. O děti se tady nemusíte bát, protože do vody se jde opravdu pozvolna. Počítejte ale s tím, že nenajdete moc stínu. V sezoně jsou lehátka zaručeně plná a je tu jen pár stromů, pod které se moc lidí nevejde. Takže slunečník raději s sebou nebo vykoupat a pryč.

A když už budete na tomhle místě, můžete cestou navštívit blízký klášter Chrissoskalitissa. Stojí na nevelké skále nad mořem a bohužel většinu budov zničili Němci za války. Ale je v něm k vidění mnišská cela a malinké národopisné muzeum.

Co ještě stihnout? Můžete hodně, ale spíš se jen tak dívejte. Přijměte krétský pomalý čas, koupejte se v moři (spousta pláží má modrou vlajku kvality), pijte místní víno a pozorujte, jak slunce zapadá za hory nad městem Chania. Vždyť se sem přece můžete zas příští rok vrátit.

A jak dokazuje oficiální turistický spot Kréty, sice se všude mluví a píše o strašné krizi v Řecku, ale na čistotu vody, krásu památek a vlídnost Řeků to vůbec vliv nemá:

Kde se nejlíp ubytovat

  • Záleží na tom, co od dovolené chcete. Ideální východisko pro výlety je střed ostrova, tedy letoviska kolem Rethymna. Všechny hotely tady spojuje autobus a za 1,20 eura vás odveze do města.

  • Dobré místo pro poznávání západní části je okolí Chanii. Ta je sama o sobě klenotem. Odtud to už ale máte na úplný východ skutečně daleko.

  • Oblíbeným místem na východě je okolí Agios Nikolaos. Pokud pojedete sem, dobře se vyptejte, kde leží váš hotel. Některá střediska jsou hlučná, třeba střed Malie je plný rozverných mladých Evropanů.

  • Na jihu se často jezdí do města Paleochora. Je krásné, ale jako východisko pro výlety není ideální - při cestě na sever je třeba překonávat hory.

  • Cestovky příliš nenabízejí jihovýchod. Jsou tady hezká letoviska (třeba Milos), ale místní žijí především ze zemědělství, takže pobřeží je plné skleníků.