Taky nakupujete v outletu?

Zábava 3. října 2013

Takovéhle slevy? To nemůže být jenom tak, říká si podezřívavá Češka při pohledu na nabídky obchodů zvaných outlet. Pořád jsme si nezvykli, že nás každý obchodník nechce okrást, ale nabízí slevu proto, že se to vyplatí i jemu.

Hláška „nechci slevu zadarmo“ z povídky Šimka a Grossmanna už zlidověla, ale co vězí za slevami outletových obchodů, pořád nevíme.

Jak je možné, že zboží, které vypadá nové a nepoškozené, může být třeba se slevou třicet, padesát nebo sedmdesát procent? Odpověď je jednoduchá.

„Outletové prodejny jsou pro výrobce a obchodníky místem k odprodeji nadbytečného zboží,“ vysvětluje Pavel Staněk ze sítě obchodů s domácími potřebami Potten & Pannen.

„Zboží je třeba ze starších kolekcí nebo s drobnými vadami, kterých si zákazník ani nevšimne. V případě světoznámých značek s vysokými standardy kvality je to třeba úplně malinký nedostatek, který ale výrobce prohlásil za nevhodný k prodeji ve značkovém butiku.

U nás je to například porcelán, kde je nedokonale vyražena značka nebo kde došlo k otěru dna. Nebo další příklad: naši dodavatelé přicházejí každý rok s novými kolekcemi. Když si myslíme, že o ně bude zájem, nahradíme jimi zboží, co je právě v prodejnách, a to putuje do outletu.“

outlet 1

I v outletu máte nárok na záruku stejně jako v normálním obchodě.

zdroj: www.thinkstock.cz

Nejene trika a boty

Takže je to jasné. Pokud toužíte po čajovém servisu Rosenthal, ale je pro vás nedostupný, podívejte se do jeho outletu.

Tam najdete kousky, které jsou vyrobené v této slavné firmě, ale protože u písmenka R ve značce chybí kousek nožičky, můžete si je koupit s omračující slevou.

Že jste mysleli, že v outletu se prodává jenom oblečení? Kdeže. Prodává se v něm všechno, jen najít ten správný obchod. Můžete si zařídit celý byt značkovým zbožím.

„My máme spotřebiče značky Miele, zahradní nábytek Dedon, kuchyně SieMatic nebo italské dekorační textilie,“ popisuje Linda Stopková z prodejny značkového nábytku Stopka.

„Jsou to modely, které byly vystavené na veletrzích, nebo takové, co nejsou uvedené v aktuálních katalozích. Můžou to být ale i úplně nové kuchyně a nábytek, protože zboží odebíráme přímo od výrobců, takže můžeme nabídnout nejlepší ceny.

Já mám zařízený z outletu prakticky celý byt. Pořídila jsem si tu záclony, závěsy, okenní systémy, deky, ručníky, kuchyňskou linku, nábytek do obývacího pokoje i spotřebiče.“

Vzácné kousky

Podle průzkumů nakupuje v Německu v outletech víc než polovina lidí, jen my se ještě bojíme. Počet lidí, kteří začínají takovým nákupům důvěřovat, ale rok od roku roste.

Třeba outletové centrum se 75 obchody, Freeport Hatě, bylo založeno před deseti lety a zákazníky hledalo postupně, ale úspěšně.

Nakupují tady přitom lidé s nejrůznějšími příjmy, stejně jako v jiných centrech. „Jsou centra, před kterými parkují luxusní auta a nakupují v nich lidé s vysokými příjmy u značek, jako je Prada a Gucci.

Pak jsou centra zaměřená levněji. Freeport je asi v polovině, na své si přijde jak fanda sportovních značek, tak i zákazník, kterému se vyplatí ujet dvě stě padesát kilometrů a nakoupit Tommy Hilfiger nebo Lacoste,“ říká manažer Freeportu Pavel Hrůza.

Outlet je podle něj na vzestupu, zatímco běžný maloobchod jde dolů. Ostatně sám si v outletu koupil jak oblečení, tak třeba horské kolo. „Odtok starších zásob,“ tak popisuje podnikový outlet Tereza Müllerová z módní značky Pietro Filipi.

„Zboží je stejně kvalitní jako nové, jenom pochází ze starší kolekce, i když třeba jen o pár měsíců.“ Nakupují v nich ti, kdo mají značku rádi a nevidí důvod, proč utrácet víc, než musejí. A tržby jsou pořád dobré.

„V outletech pravidelně nakupuji třeba sportovní obuv na běhání, kde nejde o to, z jaké sezony je, ale především o funkčnost.“

Kromě těch, kdo chtějí ušetřit, nakupuje v outletech ještě jedna skupina lidí: sběratelé. „Outlety vyprodávají i kolekce, jejichž výroba byla ukončena, takže v nich hledají kusy, které už nejsou běžně dostupné,“ vysvětluje Pavel Staněk z Potten & Pannen.

Tak se nebojte, outlet je obchod jako každý jiný. A můžete tady najít i věci, na které jinde nenarazíte, za slušné peníze.

Vlasta 40/2013 2
A jak jsou na tom naše celebrity, nakupují v outletech, nebo se jim spíš vyhýbají? Přečtěte si v nové Vlastě s Monikou Absolonovou na obálce!