

8. Všechno z rýže
Dobře, ne úplně všechno, ale spousta věcí je z rýže v pražské restauraci, která se pochopitelně jmenuje Alriso Risotteria Italiana. Věděli jste, že Italové se nekrmí jen těstovinami, ale právě rýže, která se u nich také pěstuje, je základem tamního jídelníčku? Základní surovinou v téhle restauraci je kulatozrnná rýže Carnaroli, ideální pro přípravu rizota, a taky rýžová mouka, z níž se peče chléb, připravují se z ní těstoviny a také piškoty do tiramisu. Rýži, mouku i inspiraci má Alriso od italského šéfkuchaře Gabriela Ferrona. Jeho rodina se jejím pěstováním a zpracováním zabývá pět generací!
Jejich mlýn na rýži je dokonce z roku 1650 a je pořád v provozu. V Praze vám z rýže uvaří Jiří Sus a v menu najdete třeba polentu z rýžové mouky s restovanými hříbky a toskánským salámem nebo 11 druhů rizota. Domácí těstoviny jsou taky z rýžové mouky, a proto, pozor, všechno se hodí i pro bezlepkovou dietu!
- Více ne www.alriso.cz.