Vyrazte na piknik, teď je ten správný čas!

Zábava 21. července 2014

Představa koše, z něhož čouhají stehna pečeného kuřete a lahev červeného vína, je krásná. Líbí se ale matce přírodě?

Damaškové ubrusy jsou prima, ale deka občas také není k zahození. Místo příboru použijeme prstíčky a místo elegantní židle si budeme hovět v měkké trávě. Takové je poslání všech pikniků světa. Jídlo v přírodě je čirá radost, ale my si občas myslíme, že laskavá náruč přírody se po našem odchodu změní v ručku pilné uklízečky a všechno po nás hezky zahladí. Nezahladí...

Jedno, nebo více použití?

Na pikniky existují různé vychytávky na jedno použití. Kelímky a papírové talířky jsou našimi dobrými přáteli, ale musíme se o ně starat od vytažení z obalu až po jejich smrt v kontejneru, nejlépe s tříděným odpadem. Nemůžeme si myslet, že když je sáček z recyklovaného materiálu, že si ho země vezme s radostí a rychle zase zpátky.

Nejinak je to se vším, co považujeme za organický odpad a o čem si myslíme, že to v přírodě rychle zmizí. Ještě poměrně jednoduché je to se zbytky ovoce a zeleniny, které jsou u nás doma a na které máme v našich zeměpisných podmínkách „vyškolené“ různé bakterie a červy, kteří je rychle přemění v humus.

Podstatně horší je to ale třeba se slupkami od citrusových plodů, které většinou bývají chemicky ošetřené, aby byly odolnější, a proto se ve volné přírodě rozkládají mnohem déle, než bychom čekali.

Co s tím? Stejně jako v jiných oblastech moderního života i tady nastupuje přístup šetrný k životnímu prostředí. Trendem několika posledních let se proto staly piknikové koše, tašky a batohy, které jsou vybavené klasickým porcelánovým, skleněným nebo plastovým servisem. Ten na konci posezení v přírodě jednoduše naskládáme do koše a odneseme domů, kde se o něj postará myčka.

V zářivých barvách

Plastové nádobí je na piknik jako dělané, zvláště máte-li malé děti. Je lehoučké, nerozbije se, a navíc obvykle září barvami. Porozhlédněte se v obchodech, letošní kolekce přinášejí takové množství barev a odstínů, že si musí vybrat úplně každý.

piknik

Antiadhezní nože, Tescoma, od 260 Kč za kus

piknik

Hrnky s pokličkou, Tupperware, 2 ks za 310 Kč

piknik

Misky, Tupperware, od 260 za kus

piknik

Konvice, Tupperware, 510 Kč