6. Víno ze zahrady
Věděli jste, že se v pražské botanické zahradě v Troji (hned vedle té zoologické) pěstuje réva a že tam z ní dělají své vlastní víno? Je to tak, a můžete si ho vychutnat v tamní vinárně s nejkrásnějším výhledem na Prahu v celém městě. Letos přibylo taky skvostné víno slámové a vínovice. Hrozny pro výrobu jedinečného slámového byly sklizeny už začátkem října 2011, ležely čtyři měsíce v malých bedýnkách vystlaných slámou na půdě viničního domku a následně byly lisovány na šetrném, pneumatickém, membránovém lisu. „Je to velmi robustní, tělnaté a extraktivní víno s čistou odrůdovou, kořenitou vůní po velmi vyzrálých hroznech, medu, citrusových plodech a růžích,“ popisuje Martin Beránek ze zdejší vinice sv. Kláry. Slámové víno bylo vyrobeno z hroznů Tramínu červeného a Ryzlinku vlašského a botanická zahrada jím naplnila necelé dvě stovky půllitrových lahví. Kdyby na vás nezbylo, ochutnejte klidně jiné místní dobroty a vínovici, kterou pro botanickou zahradu připravili v pěstitelské pálenici a lihovaru Střední valtické vinařské školy (www.botanicka.cz).