Štíhlé tělo v každém věku? Poradíme, vám, co jíst a netrápit se!

Zdraví 29. 7. 2016

Udržet si štíhlou linii ve dvaceti je snazší než ve čtyřiceti. Pokud ale přizpůsobíte jídelníček svému věku a budete jíst ty správné potraviny, zlepšíte si nejen zdraví a upravíte metabolismus, ale možná i něco málo zhubnete.

testoviny
foto:

30 až 40 let

Mnoho žen kolem třicítky nebo krátce po ní přichází do jiného stavu. Během těhotenství přiberete a zbavit se těchto kil není vždy snadné. Navíc čím blíže ke čtyřicítce, tím jde hubnutí hůř (může za to pozvolna klesající hladina estrogenu). Ovšem hubnout příliš brzy po porodu nebo držet extrémní diety se nedoporučuje. „Omezení příjmu energie a vyloučení některých potravin může nejen zpomalit regeneraci poškozených tkání a celkovou dobu rekonvalescence, ale také negativně ovlivnit kvalitu mateřského mléka,“ upozorňuje Knosová. S hubnutím proto nespěchejte, a když už se do něj pustíte, nechte si při sestavování jídelníčku poradit od výživového poradce.

Doporučení:

„Po třicítce dochází ke zpomalení metabolismu a k větší tendenci ukládání tuků v oblasti břicha,“ říká americký fitness trenér a specialista na výživu James Duigan. Pravidelné posilování břišních svalů je tedy více než na místě. Kromě sklapovaček je vhodné přidat ještě nějaký další sport, například zumbu, pilates, power jógu, plavání nebo aerobik.

Vhodné potraviny:

Z jídelníčku vypusťte sladkosti a tučná jídla. Jezte více čerstvých potravin, především zeleninu. Co se příloh týče, dávejte přednost celozrnným těstovinám, hnědé rýži a bramborám. Nezapomínejte také na luštěniny a kvalitní libové maso a ryby.