Být, či nebýt veganem?

Zdraví 27. 8. 2016

Poslední dobou stále více lidí dává přednost rostlinné stravě. Vzdát se úplně masa a živočišných produktů lékaři nedoporučují. Na druhou stranu, pokud do svého klasického jídelníčku zařadíte více veganských potravin, tělu tím jedině prospějete. Pokud s myšlenkou stát se veganem či vegetariánem už delší dobu koketujete, dobře své rozhodnutí zvažte. Stejně jako všechny diety i veganství a vegetariánství má své stinné stránky – a není jich málo.

jablko stetoskop
foto:

Názory lékařů

Samotní vegani jsou na svůj styl stravování pyšní a nevidí na něm nic špatného. Jsou přesvědčeni o tom, že jejich organismu nic nechybí, a to i přesto, že nekonzumují maso ani jiné živočišné produkty. Lékaři a odborníci přes výživu jsou ale opačného názoru. „Veganství je ještě přísnější model stravování než vegetariánství. Výběr potravin, které vegani jedí, je velmi úzký. Nejenže nekonzumují žádné maso, ale ani ryby a jakékoli živočišné produkty, tedy ani vejce a mléčné výrobky. Vegani tak nemají vůbec žádný zdroj živočišné bílkoviny, čímž jejich tělo trpí, protože jejich funkce je nenahraditelná. Převážná většina veganů bohužel zdravě nežije, byť si to sami myslí, protože neumí doplňovat chybějící živiny nebo je doplňují nedostatečně,“ tvrdí interní lékařka Dita Pichlerová z pražské OB kliniky. Podobný názor má i Marieta Baliková, vedoucí nutriční terapeutka oddělení léčebné výživy FN Motol. „Mnoho odborníků veganství neuznává. Za dobu své praxe jsme léčili mnoho veganů, kteří si špatným a nedostatečným stravováním zničili zdraví. Na striktním veganství z lékařského hlediska opravdu nic pozitivního není. Pozitivní vliv na prevenci některých civilizačních nemocí má pouze takzvané laktoovovegetariánství, které zakazuje konzumaci masa a ryb, ale povoluje konzumaci vajec a mléčných výrobků.“