Být, či nebýt veganem?

Zdraví 27. 8. 2016

Poslední dobou stále více lidí dává přednost rostlinné stravě. Vzdát se úplně masa a živočišných produktů lékaři nedoporučují. Na druhou stranu, pokud do svého klasického jídelníčku zařadíte více veganských potravin, tělu tím jedině prospějete. Pokud s myšlenkou stát se veganem či vegetariánem už delší dobu koketujete, dobře své rozhodnutí zvažte. Stejně jako všechny diety i veganství a vegetariánství má své stinné stránky – a není jich málo.

proteiny
foto:

Výhody laktoovovegetariánství

Lepší vyprazdňování: Konzumace potravin bohatých na vlákninu příznivě působí na činnost střev. Stolice je navíc měkčí a má větší objem. Pozor ovšem na nadbytečný příjem vlákniny.

Udržení hmotnosti: Nedávná americká studie zabývající se vlivem vegetariánské a nevegetariánské stravy na nárůst hmotnosti ukázala, že vegetariáni mají o 28 procent nižší riziko přibírání na váze.

Prevence rakoviny: Podle amerického lékaře Seana Dwyera, který vedl několik studií týkajících se veganství a vegetariánství, představují tyto typy stravování prevenci rakoviny (zejména střev a konečníku) i vysokého cholesterolu. Se svým týmem specialistů došel k závěru, že riziko rakoviny je u veganů nižší o 15 procent, vysokého cholesterolu až o 35 procent.

Nižší riziko cukrovky a srdečních chorob: Americká studie na 620 účastnících naznačuje, že strava obsahující dostatek ovoce, zeleniny, vlákniny a zdravých rostlinných tuků prospívá srdci a je prevencí vzestupu krevního cukru.

Zdravější klouby: Vegani a vegetariáni jsou štíhlejší, nemívají nadváhu a jsou více aktivní. Tím pádem nejsou jejich klouby zatěžovány kily navíc a pravidelným pohybem jsou udržovány v dobré kondici.