Nevýhody veganství
Únava: Nedostatek vitaminu B12, jehož zdrojem jsou právě hlavně potraviny živočišného původu, může vést k vyčerpanosti a celkové únavě. Vegani si proto pečlivě musejí hlídat jeho přísun.
Oslabená imunita: Pokud chybí v jídelníčku bílkoviny, hrozí nejen snížená obranyschopnost organismu, ale také se hůře hojí rány a povrchová zranění.
Zvýšené riziko osteoporózy: Jelikož vegani nejedí žádné mléčné výrobky, přijímají výrazně méně vápníku než ostatní. Právě vápník, společně s vitaminem K a D, je ale nezbytný pro udržení zdravých a silných kostí. „Vápník obsahují i jiné potraviny jako třeba ořechy nebo zelenina, ale nejlepší využitelnost vápníku je právě z živočišných zdrojů,“ říká Marieta Baliková.
Plynatost a nadýmání: Rostlinné potraviny jsou obecně hůře stravitelné. Problémy s plynatostí však může vyvolat i nadměrné množství vlákniny.
Riziko anémie: I když rostlinné potraviny obsahují pro tělo důležité minerální látky, jako je železo, vápník nebo zinek, jsou z rostlinných zdrojů hůře vstřebatelné, než když se nacházejí v živočišných produktech. To je důvod, proč jsou vegani více ohroženi chudokrevností, jejímž důsledkem může být menší výkonnost, zvýšená únava a poruchy koncentrace.