1. UDRŽTE AKTIVITU SVÉHO STŘEVA


Střevo s člověkem stárne a pracuje stále pomaleji, a tak není divu, že si lidé stěžují na zácpu. Zanedbatelné není ve vyšším věku také riziko vzniku karcinomu tlustého střeva. To, co střevo ochrání a udrží v kondici, je ozdravný zásah do obsahu talířů. „Strava by měla být pestrá, převážně rostlinného původu s dostatkem zeleniny, ovoce, mléčných výrobků, luštěnin a cereálií,“ vypočítává Peter Benko, gastroenterolog z Nemocnice s poliklinikou Vysočany - CLINICUM.
Doporučuje omezit konzumaci červeného masa, nahradit jej rybami a drůbeží. Šetřit je dobré solí i sacharidy. Trávení povzbudí i dostatek pohybových aktivit. „Mezi lidmi je populární metoda výplachu tlustého střeva vodou - Hydrocolon, odborná veřejnost se k ní ovšem staví odmítavě. Tato metoda nemá vliv na zlepšení trávení ani na funkci tlustého střeva, a naopak může být pro člověka nebezpečná, protože existuje riziko zanesení infekce, rozvratu vnitřního prostředí nebo i poškození stěny střeva,“ dodává doktor Benko.