Cuká vám v oku? Víme, jak se zbavit tiků, cuků a záškubů

Zdraví 2. 9. 2014
Témata

nervy problémy tiky

I když si toho druzí ani nevšimnou, vy o škubání ve tváři nebo cukání v oku moc dobře víte. Jak by taky ne, vždyť se kvůli němu nemůžete soustředit na nic jiného! Že je to nepříjemné, to je jisté, ale je to také nebezpečné?

tiky
foto:

3. Svalový třes v pažích

Zatímco k cukání v prstech nebo dlani může docházet samovolně, svalový, zpravidla rytmický třes v paži, odborně nazývaný esenciální tremor, nastává většinou poté, co je na ni vyvíjen nátlak, například držíte-li v ní lahev s vodou, knihu nebo jiné těžší předměty. Další příčinou mohou být neurologické poruchy nebo jiné zdravotní problémy, třeba prochladnutí, hypoglykemie nebo otrava léky či alkoholem. Rozlišujeme několik základních druhů tremorů – esenciální, který se může objevit v každém věku, nejčastěji však kolem čtyřicítky, parkinsonský vyskytující se po šedesátce, nebo intenční, který vzniká ve chvíli, kdy je porušený mozeček, a ke kterému dochází především při chůzi.

  • Náš tip: Prevence ani léčba svalového třesu neexistuje, přesto lze jeho výskyt eliminovat vhodnou stravou bohatou na bílkoviny a minerální látky (hořčík, draslík). Od věci není ani užívání doplňků stravy, které obsahují komplex vitaminů B, stopových prvků a enzymů.