Cuká vám v oku? Víme, jak se zbavit tiků, cuků a záškubů

Zdraví 2. 9. 2014
Témata

nervy problémy tiky

I když si toho druzí ani nevšimnou, vy o škubání ve tváři nebo cukání v oku moc dobře víte. Jak by taky ne, vždyť se kvůli němu nemůžete soustředit na nic jiného! Že je to nepříjemné, to je jisté, ale je to také nebezpečné?

tiky
foto:

5. Pnutí v obličeji

Trápí-li vás nepříjemné svalové stahy v obličeji, projevující se většinou křečí v okolí oka nebo tváře na jedné straně obličeje, může se jednat o takzvaný hemifaciální spasmus (poruchu hybnosti), způsobený podrážděným lícním nervem. Anebo může jít o fokální dystonii, což je neurologická porucha ovlivňující hybnost, která se projevuje mimovolním stahováním svalů. Pokud se dystonie objeví v dětství, je často způsobena dědičností (pokud jí trpí jeden z rodičů, je 50% šance, že gen přejde také na dítě), jinak se většinou vyskytuje u lidí po čtyřicítce. Příčin existuje několik – podobně jako jiné třesy i dystonie může být způsobena vyčerpáním, nedostatkem spánku a stresem. Spouštěčem ale můžou být také některé léky, prodělání mozkové mrtvice nebo nádor.

  • Náš tip: Jsou-li potíže dlouhodobé, zajděte na neurologické vyšetření. Na škodu nebude ani zobání rostlinných tabletek zmírňujících příznaky psychického stresu.