Milan Hein: Vychovávat děti můžou i gayové

Zábava 11. října 2012

Odsunul herecké ambice, aby se věnoval ředitelování vlastního divadla. Kdo a co ho přivedlo k rozhodnutí promluvit před celým národem o své orientaci?

Vaší sestrou je kdysi národem milovaná televizní hlasatelka Marta Skarlandtová. Nežárlil jste, že je slavnější?

V životě mé sestry nehrála popularita téměř žádnou roli. Já jsem to věděl a byl bych tedy pablb, kdybych na sestru žárlil pro něco, co pro ni samotnou nemělo valný význam. Naopak, na svou sestru jsem byl vždycky pyšný. A sestra vždycky fandila mně. Už v mládí říkala: „Bratře, vydrž, tvůj čas přijde!“

Zásadní mezníky vašeho života?

Určitě setkání se správnými lidmi. V prvé řadě to byli naši rodiče. Odmala nám říkali, že nejdůležitější v životě jsou slušnost a inteligence.

V devatenácti jsem poznal pětašedesátiletého filmového režiséra Václava Kršku a stal jsem se jeho poslední láskou. Byl to vzácný člověk. Moudrý a laskavý. A velký kumštýř!

Velký význam pro mě měla pracovní setkání s Milošem Kopeckým. Okouzloval mě duchaplností, jiskřivým intelektem, chytrým humorem a šarmem. Rozpravy s ním, to pro mě byla rozkoš!

A pak už mi do života vstoupila Marta Kubišová. Dnes jsme skoro něco jako sourozenci. Bratr a sestra. Svého pokrevního bratra má Marta v Kanadě, mě má po ruce. Než jsem se s Martou spřátelil, životem mě poháněly ambice a hormony. Teprve díky Martě jsem pochopil, že vnitřní rovnováhy se může člověk dobrat jedině tehdy, přestane-li se zabývat sebou a naučí se žít pro druhé. Od Marty jsem se pro život hodně naučil... 



Hein 1

Milan se svým partnerem Martinem, jeho dcerkami a s Martou Kubišovou

foto:
Hein 4

Na vedlejší fotografii se svou sestrou Martou Skarlandtovou a její dcerou Lindou Pajič

foto:


A byla to právě Marta Kubišová, která vás přesvědčila k natočení Třinácté komnaty.

Ano, to je pravda. A souvisí to zase s tím, co už jsem říkal. „Měl bys to natočit, Milane, pomůžeš druhým!“ pravila Marta. A měla pravdu. Otevřená zpověď o homosexualitě byla v té době docela odvážná, moc takových nás nebylo. Dnes už jsme naštěstí jinde. 

Bylo ve vašem životě něco, o čem jste si myslel, že vás to srazí na kolena?

Svůj mezní životní čas jsem prožíval v době, kdy se mi rozpadl osmadvacetiletý a následně i paralelní pětiletý vztah. Byl jsem psychicky v koncích. Ale dnes je to za mnou a už pátý rok žiji v harmonickém vztahu s přítelem Martinem. Je to spolehlivý a věrný partner. A báječný táta. Je otcem dvou dcer, desetileté Sofinky a skoro sedmileté Valentinky, které má ve střídavé péči.

Doba je jiná...

A zvlášť u těch dětí je to nejpatrnější. Martinovy dcery na rovinu všem říkají, že taťka je s Milanem, protože se mají rádi. Je to pro ně přirozené, neznají předsudky.

Hein 2

Poslední srpnový týden letošního roku byl na Letní scéně Divadla Ungelt věnován výhradně Martě Kubišové, která na ní „oslavila“ své letošní 70. narozeniny. Jako hosté vystoupili m. j. Karel Gott nebo Věra Špinarová.

foto:
Hein 5

Na snímku nahoře s Martou Kubišovou v roce 2008 na dovolené u Atlantského oceánu

foto:

Otevřeně hovoříte o své sexualitě, jaký je váš názor na nyní často přetřásaný „problém“, aby dva spolu žijící lidé stejného pohlaví legálně vychovávali děti?

Jsem v šoku sám ze sebe. Kam až jsem to dospěl? V čase mého mládí by nikoho ani nenapadlo pomyslet na registrované partnerství, natož na osvojení dětí homosexuálními páry. Vidíte, a dnes na vaši otázku odpovídám: Ano, jsem pro. Děti zajímá jen jedno. Kolik lásky a opravdového zájmu se jim od rodičů dostane, kolik jsou jim rodiče ochotní věnovat ze svého času, vše ostatní je pro ně podružné. A dostanou- li tohle od dvou žen či od dvou mužů, proč tomu bránit?

Milan Hein (66) ve zkratce:

  • Narodil se v Hranicích na Moravě. Koncem 60. let studoval žurnalistiku na Karlově univerzitě.
  • Prošel řadou oblastních divadelních scén, později vystupoval v pražské Redutě v autorských představeních se svou sestrou, tehdy populární televizní hlasatelkou a moderátorkou Martou Skarlandtovou.
  • On sám také jako moderátor spolupracoval s Československou televizí. Zahrál si v několika filmech a televizních inscenacích.
  • V roce 1993 natočil televizní triptych rozprav s Milošem Kopeckým, nazvaný Co za to stálo... Ten vyšel i knižně.
  • V roce 1995 si na Starém Městě pražském otevřel vlastní Divadlo Ungelt, jehož je i uměleckým ředitelem.

Vlasta 41/2012 čtverec

Jak Milan Hein dokázal hodit herectví za hlavu? A proč si ve svém divadle nedává hlavní role?

Uměleckého principála Divadla Ungelt zpovídá Luboš Nečas ve Vlastě 41/2012.