7 tipů pro lepší trávení

Zdraví 29. 1. 2014

Až 80 procent žen trpí podle celosvětových studií zažívacími problémy. Leckdy si ale za ně mohou samy. Přestaňme se vymlouvat na stárnutí či opotřebení trávicího systému, stačí změnit jídelníček a životní styl a bříško bude zase v pohodě.

1. UDRŽTE AKTIVITU SVÉHO STŘEVA

lepší trávení

Střevo s člověkem stárne a pracuje stále pomaleji, a tak není divu, že si lidé stěžují na zácpu. Zanedbatelné není ve vyšším věku také riziko vzniku karcinomu tlustého střeva. To, co střevo ochrání a udrží v kondici, je ozdravný zásah do obsahu talířů. „Strava by měla být pestrá, převážně rostlinného původu s dostatkem zeleniny, ovoce, mléčných výrobků, luštěnin a cereálií,“ vypočítává Peter Benko, gastroenterolog z Nemocnice s poliklinikou Vysočany - CLINICUM.

Doporučuje omezit konzumaci červeného masa, nahradit jej rybami a drůbeží. Šetřit je dobré solí i sacharidy. Trávení povzbudí i dostatek pohybových aktivit. „Mezi lidmi je populární metoda výplachu tlustého střeva vodou - Hydrocolon, odborná veřejnost se k ní ovšem staví odmítavě. Tato metoda nemá vliv na zlepšení trávení ani na funkci tlustého střeva, a naopak může být pro člověka nebezpečná, protože existuje riziko zanesení infekce, rozvratu vnitřního prostředí nebo i poškození stěny střeva,“ dodává doktor Benko.