Mutanti ve vašem jídelníčku: 10 nejčastějších geneticky modifikovaných potravin

Zdraví 28. 3. 2014

Geneticky modifikované potraviny se šíří napříč světem jako pandemie. Nepochybujte o tom, že celá řada z nich přistála už i na vašem stole. V jaké podobě se s nimi setkáváte nejčastěji?

11. A OPRAVDU SE MÁME ČEHO BÁT?

potraviny

Odpovídá DITA PICHLEROVÁ, INTERNISTKA A OBEZITOLOŽKA, OB KLINIKA

Největší nebezpečí hrozí v podobě toxicity potravin, možnosti vyvolání alergií nebo rezistence k léčivům, např. antibiotikům. Pravdou je, že přesnou odpověď zatím neznáme, protože testování neproběhlo. Až čas ukáže, jak dopadl test na nás všech… Může se objevit snížení obranyschopnosti organismu, snížení plodnosti nebo i závažnější poškození zdraví. Vysledování možných rizik může trvat i desítky let. Sama jsem proti konzumaci geneticky upravovaných potravin a nutno dodat, že i Americká akademie environmentální medicíny (AAEM) v roce 2009 doporučila lékařům, aby se jejich pacienti vyhnuli konzumaci těchto potravin.