Mutanti ve vašem jídelníčku: 10 nejčastějších geneticky modifikovaných potravin

Zdraví 28. 3. 2014

Geneticky modifikované potraviny se šíří napříč světem jako pandemie. Nepochybujte o tom, že celá řada z nich přistála už i na vašem stole. V jaké podobě se s nimi setkáváte nejčastěji?

8. SÓJOVÉ BOBY

potraviny
zdroj: Thinkstockphotos.com

Od roku 1996 vytvořili vědci různé druhy sójových bobů, které jsou odolné vůči škůdcům i herbicidům. Stopy po sóje jsou obsaženy v mnoha potravinách, takže je najdete i tam, kde byste je nečekali, např. v mouce, oleji, těstovinách, pečivu nebo čokoládových tyčinkách.

Testování na zvířatech odhalilo, že křečci krmení geneticky upravenou sójou nebyli schopni mít potomky a měli vysokou úmrtnost.