Mutanti ve vašem jídelníčku: 10 nejčastějších geneticky modifikovaných potravin

Zdraví 28. 3. 2014

Geneticky modifikované potraviny se šíří napříč světem jako pandemie. Nepochybujte o tom, že celá řada z nich přistála už i na vašem stole. V jaké podobě se s nimi setkáváte nejčastěji?

3. LOSOS

potraviny
zdroj: Thinkstockphotos.com

Tato mořská ryba se podle amerických médií pravděpodobně stane prvním geneticky modifikovaným zvířetem, které bude schváleno pro konzumaci lidmi.

Geneticky upravený „super losos“ byl vyvíjen bezmála dvacet let a oproti tomu „normálnímu“ je dvakrát tak velký. Přestože Úřad pro kontrolu léčiv rozhodl, že je neškodný jak pro lidi, tak pro životní prostředí, rostlinný biotechnolog Brian Ellis se obává: „Pokud se takto upravená ryba dostane do oceánu, nikdo není schopen předvídat, co se stane. Připraveni bychom měli být na dosud neznámé následky."