5 tipů, jak si v obchodě vybrat správné tuky

Zdraví 29. 10. 2014
Témata

nákup tuk tipy

Čím si zítra namažete pečivo? Ideálně něčím jiným než dnes. Desítky studií chrlí stále nová doporučení, z nichž jasné je jedno: tuky v naší stravě potřebujeme, ale především se v nich musíme pečlivě vyznat! Jak tedy v obchodě vybrat a jak správně použít jednotlivé druhy tuků?

3. Ztužené tuky nechte být

tuky
zdroj: Thinkstockphotos.com

Ukazuje se, že si dlouhodobě pleteme ztužené tuky s margaríny. Jenže mezi nimi je zásadní rozdíl! Zatímco dříve museli výrobci ztužovat část rostlinných olejů, aby ztuhly a daly se roztírat, dnes se již tyto technologie pro výrobu margarínů zavedených značek nevyužívají. Tuky, vyráběné částečným ztužováním, používané především pro smažení, však stále obsahují významné množství trans nenasycených mastných kyselin. Přitom v kuchyni se dají dobře nahradit. Abyste si nespletli margarín se ztuženým tukem, pomůže vám logo Vím, co jím. Na ztuženém tuku jej nikdy nenajdete!