5 tipů, jak si v obchodě vybrat správné tuky

Zdraví 29. 10. 2014
Témata

nákup tuk tipy

Čím si zítra namažete pečivo? Ideálně něčím jiným než dnes. Desítky studií chrlí stále nová doporučení, z nichž jasné je jedno: tuky v naší stravě potřebujeme, ale především se v nich musíme pečlivě vyznat! Jak tedy v obchodě vybrat a jak správně použít jednotlivé druhy tuků?

4. Smažte zodpovědně

tuky
zdroj: Thinkstockphotos.com

Ztužené tuky občas kupují hospodyňky na smažení. Existují však zdravější způsoby, jak si užít řízek. Mezi oleji sáhněte po řepkovém. Je nejen zdraví prospěšný, ale snáší krátkodobě i vysoké teploty. Díky tomu se nepřepálí tak rychle jako slunečnicový olej. Zdravotně méně vhodnou variantou je smažení na sádle. To se stejně jako řepkový olej přepaluje až při vyšších teplotách, obsahuje však cholesterol, z něhož se právě při vysokých teplotách vytvářejí zdraví škodlivé látky.