Výhody laktoovovegetariánství
Lepší vyprazdňování: Konzumace potravin bohatých na vlákninu příznivě působí na činnost střev. Stolice je navíc měkčí a má větší objem. Pozor ovšem na nadbytečný příjem vlákniny.
Udržení hmotnosti: Nedávná americká studie zabývající se vlivem vegetariánské a nevegetariánské stravy na nárůst hmotnosti ukázala, že vegetariáni mají o 28 procent nižší riziko přibírání na váze.
Prevence rakoviny: Podle amerického lékaře Seana Dwyera, který vedl několik studií týkajících se veganství a vegetariánství, představují tyto typy stravování prevenci rakoviny (zejména střev a konečníku) i vysokého cholesterolu. Se svým týmem specialistů došel k závěru, že riziko rakoviny je u veganů nižší o 15 procent, vysokého cholesterolu až o 35 procent.
Nižší riziko cukrovky a srdečních chorob: Americká studie na 620 účastnících naznačuje, že strava obsahující dostatek ovoce, zeleniny, vlákniny a zdravých rostlinných tuků prospívá srdci a je prevencí vzestupu krevního cukru.
Zdravější klouby: Vegani a vegetariáni jsou štíhlejší, nemívají nadváhu a jsou více aktivní. Tím pádem nejsou jejich klouby zatěžovány kily navíc a pravidelným pohybem jsou udržovány v dobré kondici.