Objevte sílu čaje: Harmonizujte tělo a posilte organizmus

Zdraví 4. 9. 2016

Připravili jsme pro vás malý čajový průvodce, který vám prozradí, jaký druh má nejvíce zdraví prospěšných účinků, i jak čaj správně připravovat. V čínské medicíně hraje čaj významnou úlohu pro zachování a zlepšování zdraví už tisíce let. První známá kniha o čaji s názvem Čcha-ťing je připisována mistru čaje Lu Jüovi, který žil v letech 733 až 804 za dynastie Tchang. Tento muž věřil v léčivé schopnosti čaje a tvrdil, že pokud se bude popíjet pravidelně (alespoň tři šálky denně) a dlouhodobě, tak celkově posílí organismus a mobilizuje síly. Dnes už víme, že měl pravdu. I když každý druh čaje působí na lidský organismus jiným způsobem, tak většinou pozitivně.

cerveny caj
foto:

Červený čaj

U červeného čaje se nesbírají pouze výhonky a jeden či dva lístky, ale i další plně rozvinuté listy. Ty následně procházejí řízeným procesem fermentace, aby se z listů nevytratily účinné látky. Díky tomu má červený čaj širokou škálu zdraví prospěšných účinků. Velice pozitivně působí na látkovou výměnu – pomáhá efektivněji spalovat tuky a je výborným prostředkem při zácpě. Dodává tělu energii, odstraňuje bolesti hlavy a migrény, ženám po padesátce pomáhá zmírnit nepříjemné projevy menopauzy. Pro plné rozvinutí aroma a chuti se červený čaj jako jiné fermentované druhy přelévá vroucí vodou.