Leze na vás únava? Tak tady máte 7 tipů, jak dobít baterky

Zdraví 3. 9. 2014
Témata

energie únava tipy

Chybí vám energie? Zjistěte proč a co s tím Ranní únavu zažene šálek kávy nebo čaje. Jenže na celý den to zdaleka nevystačí. A tak si dáte druhou, třetí dávku... Někde děláte chybu. Únavu mají na svědomí nejrůznější faktory - a některé pro vás možná budou překvapením. Stejně jako fakt, že s nimi můžete jednoduše zatočit sama.

5. Dejte si kyslík

baterky
foto:

Z domu rovnou do auta či do hlubin metra, pak dlouhé hodiny v kanceláři, odpoledne vyzvednout děti ze školy, rychlý nákup a pak domů, uklízet, vařit... A kdy jste vlastně byla naposledy na vzduchu? Pár kroků od autobusu do obchodu se nepočítá. Nemůžete se divit, že jste unavená, když dýcháte prakticky pořád jen „vítr z klimatizace“, anebo, ještě hůř, výfukové plyny. Pocit vyčerpání podstatně zvyšuje i kouření.

Kysličník uhelnatý, který vzniká při spalování tabáku a při kouření, vdechujete spolu s nikotinem, v krvi se spojí s hemoglobinem, čímž „krade“ prostor kyslíku. A tak se vám, lidově řečeno, nedostává dechu. Důsledkem všeho je i nárůst oxidu uhličitého v krvi.

Řešení: Choďte do přírody, čas od času si naplánujte pořádný výlet. Přes týden vyrazte alespoň na procházku do parku. Zkuste si najít nějakou „zelenou“ trasu do práce, abyste alespoň část mohla jít pěšky.