Nejlepší oříšky: To pravé ořechové pro vaše zdraví i mlsný jazýček

Zdraví 15. 9. 2014
Témata

ořechy zdraví

Jedno přísloví říká, že dobré věci přicházejí v malém balení. V případě zobání suchých plodů to platí dvojnásob. Zatímco jedna hrst denně je pro zdraví požehnáním, konzumace většího množství může mít na váhu, tlak i cholesterol neblahý dopad.

5. Medailová trojice

ořechy
foto:

MANDLE, KEŠU, PISTÁCIE

Pokud jde o množství tuků a kalorií, jsou na tom všechny druhy ořechů více méně stejně. To samé se už ale nedá říct o obsahu minerálních látek, stopových prvků a omega-3 mastných kyselin. Významným zdrojem vápníku, hořčíku a železa jsou především mandle, kešu a pistácie, které obsahují také fytosteroly, jež snižují hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi, a brání tak rozvoji aterosklerózy. Tahle trojka navíc obsahuje vyváženou směs omega-3 mastných kyselin, bílkovin a vlákniny, která navozuje pocit sytosti a potlačuje chuť k jídlu.