7 fint, jak oklamat hlavu a zhubnout!

Psychologie 17. 2. 2015

Nechce se vám před jarem ani podívat se na váhu, natož vyzkoušet, jak se vejdete do loňských šatů? Ještě víc se vám ale nechce držet nějakou pitomou dietu? Nemusíte, stačí, když ošálíte vlastní hlavu. Diety přinášející strádání nefungují ze tří důvodů: naše tělo s nimi bojuje, náš mozek s nimi bojuje a náš okolní svět s nimi bojuje,“ říká Brian Wansink, americký specialista na marketing a výživu z Cornellovy univerzity a autor knihy Nezřízené labužnictví. „Máme za sebou miliony let evoluce a zděděný instinkt, který nám říká, abychom jedli tak často, jak se dá, a co nejvíc seženeme.“ Soustřeďte se na to, co je pro vás signálem k pokračování v jídle nebo k jeho ukončení.
 Při průzkumu Francouzů a Američanů se totiž například zjistilo, že mají rozdílný okamžik, kdy přestat jíst. Francouzi přestávají, když necítí hlad, Američané, když dojedí talíř nebo skončí pořad v televizi. Který národ je štíhlejší? Myslete na to a objevte si sami pro sebe několik psychologických triků, které budou fungovat zrovna na vás. Pár vyzkoušených vám pro začátek přinášíme.

Finta 2: Dejte zásoby z dohledu

žena lednice

Doma samozřejmě nějaké zásoby mít musíte. Ale měly by být jen tak malé a takového druhu, aby vás neponoukaly k mlsání. Když totiž nebudete mít jídlo nebo laskominy na očích, obvykle si na ně ani nevzpomenete. Odstraňte z viditelného místa krabičku, v níž schováváte dětem sušenky. Ve spíži dejte kondenzované mléko za okurky, pokud máte obvykle silné nutkání ho mlsat jen tak lžičkou. Zbytky jídla přikrývejte v lednici ne průhlednou fólií, ale alobalem, abyste na ně neviděli. Proč? Protože když na jídlo vidíme, musíme neustále znovu a znovu vědomě odolávat něčemu svůdnému a lákavému. A navíc, čím víc se nám jídlo líbí, tím rychleji ho rozžvýkáme a sníme.

DŮKAZ: Ve velké firmě dostaly všechny sekretářky jako dárek skleněnou dózu
s čokoládovými pralinkami. Některé dózy byly průhledné, jiné z mléčného skla, aby nebylo dovnitř vidět. Dva týdny výzkumníci počítali, kolik toho slečny snědly, a tajně jim dózy doplňovali. Sekretářky s průhlednými dózami si braly čokoládu o 71 procent častěji než ty s neprůhlednými! Za rok by pro ně tohle mlsání znamenalo dvě kila nadváhy.