7 fint, jak oklamat hlavu a zhubnout!

Psychologie 17. 2. 2015

Nechce se vám před jarem ani podívat se na váhu, natož vyzkoušet, jak se vejdete do loňských šatů? Ještě víc se vám ale nechce držet nějakou pitomou dietu? Nemusíte, stačí, když ošálíte vlastní hlavu. Diety přinášející strádání nefungují ze tří důvodů: naše tělo s nimi bojuje, náš mozek s nimi bojuje a náš okolní svět s nimi bojuje,“ říká Brian Wansink, americký specialista na marketing a výživu z Cornellovy univerzity a autor knihy Nezřízené labužnictví. „Máme za sebou miliony let evoluce a zděděný instinkt, který nám říká, abychom jedli tak často, jak se dá, a co nejvíc seženeme.“ Soustřeďte se na to, co je pro vás signálem k pokračování v jídle nebo k jeho ukončení.
 Při průzkumu Francouzů a Američanů se totiž například zjistilo, že mají rozdílný okamžik, kdy přestat jíst. Francouzi přestávají, když necítí hlad, Američané, když dojedí talíř nebo skončí pořad v televizi. Který národ je štíhlejší? Myslete na to a objevte si sami pro sebe několik psychologických triků, které budou fungovat zrovna na vás. Pár vyzkoušených vám pro začátek přinášíme.

Finta 6: Nekupujte si větší oblečení

zena velke obleceni

To je ale otrava, když je vám všechno v pase těsné a v rukávech se nemůžete natáhnout? Víme, že za to můžou kila navíc, ale přece se nebudeme mučit, a tak koupíme nějaké levné oblečení pro dobu, „než zhubneme“. Jenže ouha, nezhubneme! Najednou se v novém oblečení zase cítíme v pohodě a nic nám nenaznačuje, že máme o nějakou tu velikost navíc. Nikde žádná motivace, proč si nepřidat další knedlík, když si nemusíme rozepínat džíny. Takže rada zní: jen se pěkně mučte v oblečení, které je vám těsné. Nezapomenete, že byste rádi zhubli.

DŮKAZ: Vědci zkoumali, proč muži ve vězení obvykle naberou za půl roku až deset kilo navíc. Strava nebyla zvlášť dobrá, a klidně mohli chodit do posilovny. Když se jich tedy vědci ptali, proč tloustli, odpověď zněla: kvůli těm volným kombinézám. Muži najednou přestali nosit svoje džíny a jiné vlastní kalhoty a dostali volný oděv, takže si ani nevšimli, že tloustnou. To až při propuštění, když se měli narvat do vlastního oblečení.