Připravili jsme pro vás malý čajový průvodce, který vám prozradí, jaký druh má nejvíce zdraví prospěšných účinků, i jak čaj správně připravovat. V čínské medicíně hraje čaj významnou úlohu pro zachování a zlepšování zdraví už tisíce let. První známá kniha o čaji s názvem Čcha-ťing je připisována mistru čaje Lu Jüovi, který žil v letech 733 až 804 za dynastie Tchang. Tento muž věřil v léčivé schopnosti čaje a tvrdil, že pokud se bude popíjet pravidelně (alespoň tři šálky denně) a dlouhodobě, tak celkově posílí organismus a mobilizuje síly. Dnes už víme, že měl pravdu. I když každý druh čaje působí na lidský organismus jiným způsobem, tak většinou pozitivně.
Při zpracování prochází cíleně řízenou fermentací (kvašením), což má za následek silné aroma. Při přípravě musí být proto zaléván vroucí vodou. Z pohledu čínské medicíny obnovuje jangovou energii, což znamená, že přivádí tělu teplo a udržuje jej. Pozitivní vliv má také na koncentraci a celkové povzbuzení a probuzení organismu, proto se výborně hodí k snídani. Australská lékařská studie ukázala, že tři šálky černého čaje denně pomáhají snižovat vysoký krevní tlak, stimulovat imunitní systém a brzdit růst rakovinových buněk.