2. VYBÍREJTE SI BÍLÉ MASO
Králičí maso, ryby a drůbež obsahují oproti tmavému masu výrazně méně tuku (i kalorií), podíl aminokyselin, vitaminu B12 a dalších pro tělo nezbytných látek však nižší není.
Mořské ryby, zejména tuňák, losos, makrela a sardinky, jsou navíc bohaté na omega-3 nenasycené mastné kyseliny, jež jsou důležité pro správnou funkci kloubů, kloubních chrupavek, mozku a srdce, proto by si je měl člověk dopřát alespoň třikrát týdně. Co se úpravy masa týká, preferujte takzvaný přírodní způsob s minimálním množstvím tuku.
- Víte, že… konzumace ryb a bílého masa není, na rozdíl od jedení červeného masa, spojována se zvýšeným rizikem rakoviny tlustého střeva. Doporučený denní příjem drůbežího masa je pro dospělého člověka 250 g.