8 tipů pro lepší zažívání

Zdraví 29. 9. 2014

Podle posledních světových studií má potíže se zažíváním až 80 žen ze 100. Abyste mezi ně nepatřily, není potřeba drastických dietních opatření. Stačí změna jídelních zvyklostí a břicho si bude vrnět.

3. ZAŘAĎTE PROBIOTIKA

zažívání
foto:

Živé probiotické bakterie jsou našimi kamarády, jelikož příznivě ovlivňují střevní mikroflóru. Chrání a regenerují střevní sliznici, zvyšují průchod vitaminů a minerálů do krevního oběhu, upravují trávení, pomáhají předcházet průjmům i zácpě.

Pozitivní vliv mají také na stárnutí buněk, což ve výsledku znamená lepší kvalitu vlasů, kůže i nehtů. Probiotika najdete v zakysaných mléčných výrobcích, případně v potravinových doplňcích.

  • Víte, že… laktózovou intolerancí (neschopnost trávicího traktu zpracovávat mléčný cukr) trpí v Česku 15 až 20 procent lidí. Typickými projevy jsou křeče a bolesti břicha, zejména ale průjem, plynatost a nechutenství (i úbytek na váze). Přesto, i pokud trpíte laktózovou nesnášenlivostí, konzumace 6 až 12 g laktózy denně nezpůsobuje většině alergiků žádné zdravotní potíže.